Μήπως επηρεάζει την ψυχική υγεία της ομάδας σου η κρίση κόστους διαβίωσης; Εσύ πώς μπορείς να βοηθήσεις;

Ένας σημαντικός οδηγός για την στήριξη της ψυχικής υγείας των υπαλλήλων σου εν μέσω της κρίσης κόστους διαβίωσης

Όταν ακούς τις λέξεις «κρίση κόστους διαβίωσης», μάλλον σκέφτεσαι την άνοδο των τιμών των τροφίμων και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, έτσι δεν είναι;

Συνήθως εστιάζουμε στο πώς επηρεάζει την οικονομική μας κατάσταση. Μπορεί όμως να επηρεάσει και την ψυχική μας υγεία, προκαλώντας άγχος, αγχώδη διαταραχή, υπερκόπωση, ή ακόμα και κατάθλιψη.

Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε εξ αποστάσεως, πράγμα που σημαίνει ότι η εργάσιμη ημέρα είναι πιο γεμάτη από ποτέ. Έτσι, μπορεί να αφήνεις στην άκρη την ψυχική σου υγεία, αλλά και την ψυχική υγεία της ομάδας σου. Διαλέξαμε μερικά ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Λάβε καθοδήγηση από φιλανθρωπικά ιδρύματα ψυχικής υγείας

Μπορείς να λάβεις δωρεάν πληροφορίες από φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως η Mind και η Time to Change. Θα βρεις πράγματα όπως καθοδήγηση σχετικά με την ψυχική υγεία στην εργασία και εργαλειοθήκες με δυνατότητα λήψης που θα σε βοηθήσουν να προσεγγίσεις το θέμα με ευαισθησία.

Επένδυσε σε κατάρτιση πρώτων βοηθειών σε θέματα ψυχικής υγείας

Έχεις πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών; Πολλοί έχουν. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα και στην περίπτωση πιστοποιητικού πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας.

Με την κατάρτιση πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας θα έχεις τις δεξιότητες που χρειάζεσαι για να μπορείς να εντοπίζεις τα σημεία και τα συμπτώματα προβλημάτων ψυχικής υγείας, να παρέχεις υποστήριξη χωρίς κριτική και να κατανοείς πότε και πώς μπορείς να καθοδηγείς ένα άτομο να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Το St John Ambulance, για παράδειγμα, διαθέτει μαθήματα για όλες τις ανάγκες και τοποθεσίες.

Βρες τα κατάλληλα εργαλεία ευεξίας των εργαζομένων

Χρησιμοποιεί το Slack η ομάδα σου για την αποστολή άμεσων μηνυμάτων; Αν ναι, το Kona μπορεί να είναι το ιδανικό add-on για την επιχείρησή σου. Δρα ως εικονικός «λειτουργός ευεξίας». Επικοινωνεί με τα μέλη της ομάδας για να μπορεί να κατανοήσει τα επίπεδα άγχους και εξουθένωσής τους. Αν δεν χρησιμοποιείς το Slack, μην ανησυχείς. Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές, όπως το Modern Health και το Lyra, που προσφέρουν εξατομικευμένη υποστήριξη σε θέματα ψυχικής υγείας, είτε πρόκειται για θεραπεία, καθοδήγηση ή διαχείριση φαρμάκων.

Μπορεί πάλι να θέλεις να προσφέρεις στους υπαλλήλους σου πρόσβαση σε μια συνδρομή ευεξίας για κινητά, όπως το Calm, το Talkspace ή το Headspace – όλες προσφέρουν επιχειρηματικά σχέδια. Με αυτές τις εφαρμογές διαλογισμού και «αυτοφροντίδας», οι εργαζόμενοι μπορούν να διαχειρίζονται την ψυχική τους υγεία όποτε και όπου θέλουν.

Άρχισε να μιλάς!

Και όταν λέμε να μιλάς, εννοούμε για θέματα ψυχικής υγείας. Από την πρώτη μέρα. Φρόντισε να γίνει μέρος των αξιών και της κουλτούρας της εταιρείας σου. Φρόντισε να περιλαμβάνεις την ψυχική υγεία στις συζητήσεις σου κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων και της διαδικασίας πρόσληψης. Στόχος του παιχνιδιού είναι να ξέρουν οι υπάλληλοί σου ότι η ψυχική τους υγεία έχει προτεραιότητα και δεν πρέπει να ντρέπονται να μιλούν για αυτήν. Φρόντισε να γνωρίζουν όλοι πώς μπορείς να τους βοηθήσεις και ενημέρωσέ τους για τα εργαλεία που διαθέτεις και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υποστήριξή τους.

Δείξε ότι νοιάζεσαι

Δεν χρειάζεται να πληρώσεις πολλά για να δείξεις ότι νοιάζεσαι. Θα βοηθήσεις όμως τους υπαλλήλους σας να νιώσουν ότι τους εκτιμάς και τους στηρίζεις κατά τη διάρκεια της κρίσης κόστους διαβίωσης. Σκέψου τα μικρά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τους βοηθήσεις - να τους κεράσεις ένα γεύμα για παράδειγμα ή να φροντίσεις ώστε να έχουν εκπτώσεις σε τοπικά εστιατόρια. Πρόσφερέ τους ευελιξία ώστε να μπορούν να εργάζονται από το σπίτι. Μην ξεχνάς ότι οι μεταφορές μπορεί να είναι πολύ ακριβές.

Αν μπορείς, στείλε τους ένα πακέτο αυτοφροντίδας ή σνακ. Για να το κάνεις αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια εταιρική υπηρεσία δώρων όπως το Caroo. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά. Το θέμα είναι να κάνεις μικρές χειρονομίες για να τους δείξεις ότι καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι είσαι εδώ για να τους στηρίξεις.

Η ευεξία της ομάδας σου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της επιχείρησής σου. Είναι γεγονός ότι όλες οι επιχειρήσεις (όλων των μεγεθών) έχουν πολλή δουλειά. Είναι όμως σημαντικό να δώσουμε στην υποστήριξη σε θέματα ψυχικής υγείας την προσοχή που της αξίζει. Ευτυχώς, υπάρχουν εργαλεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βοηθήσεις τα μέλη της ομάδας σου να ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες στιγμές. Το αποτέλεσμα; Υγιείς και χαρούμενοι εργαζόμενοι, λιγότερες ημέρες ασθενείας, καλύτερη εργασία, μείωση της αντικατάστασης των εργαζομένων - υπάρχουν άπειρα παραδείγματα!

Δεν είσαι σίγουρος(η) από πού να αρχίσεις; Επικοινώνησε με τους Ψηφιακούς Συμβούλους του V-Hub για δωρεάν καθοδήγηση.

Αν πάλι αναζητάς τρόπους μείωσης του επιχειρηματικού κόστους για να μπορείς να επενδύεις περισσότερα χρήματα στην ομάδα σου, συνέχισε να διαβάζεις εδώ.

Τελευταία Σχετικά Άρθρα