Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Πώς να διαχειρίζεσαι με επιτυχία τους εργαζόμενους που εργάζονται εξ αποστάσεως; 8 συμβουλές και βέλτιστες πρακτικές

Άρθρα
06 May 2024

Η πλοήγηση στο πεδίο της τηλεργασίας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ιδίως όσο αφορά τη διαχείριση των απομακρυσμένων εργαζομένων και τη διασφάλιση της επαρκούς εκπαίδευσής τους. Σε αυτόν τον οδηγό, αναλύουμε 8 συμβουλές και βέλτιστες πρακτικές για την εκπαίδευση ομάδων ώστε να εργάζονται αποτελεσματικά από απομακρυσμένες τοποθεσίες, θίγοντας θέματα όπως η σαφής επικοινωνία, η τεχνολογική εγκατάσταση και η δημιουργία διαδικτυακών σχέσεων.

Πώς εκπαιδεύεις το προσωπικό εξ αποστάσεως;

1. Αποφάσισε για υβριδική εργασία ή τηλεργασία: Σκέψου αν θέλεις οι εργαζόμενοι να είναι πλήρως απομακρυσμένοι ή αν έχεις τη δυνατότητα για ένα υβριδικό μοντέλο. Η απόφαση αυτή θα διαμορφώσει το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, εστιάζοντας περισσότερο είτε σε σενάρια πλήρους απασχόλησης από απόσταση είτε σε εξισορρόπηση μεταξύ γραφείου και σπιτιού.

2. Βεβαιώσου ότι η ομάδα σου έχει καλό εξοπλισμό στο σπίτι: Διέθεσε κάποιον προϋπολογισμό, έστω και αν αυτός είναι αρχικά μέτριος, για να εξασφαλίσεις ότι το προσωπικό διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζεται, από φορητούς υπολογιστές, πληκτρολόγια και ακουστικά μέχρι εργονομικές καρέκλες.

Πώς χτίζεις την ομαδική συντροφικότητα εξ αποστάσεως;

3. Ενθάρρυνε την επικοινωνία: Εξόπλισε την ομάδα σου με εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων όπως το Slack για να πραγματοποιήσεις συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο. Τόνισε τη σημασία της ενεργοποίησης του βίντεο κατά τη διάρκεια των συναντήσεων για την προώθηση πιο προσωπικών αλληλεπιδράσεων.

4. Εστίασε στην οικοδόμηση σχέσεων: Ενίσχυσε την αίσθηση της κοινότητας προγραμματίζοντας τακτικές βιντεοκλήσεις, ομαδικές συναντήσεις και δραστηριότητες φιλικές προς την απομακρυσμένη χρήση, όπως διαδικτυακά παιχνίδια ή κουίζ.

Πώς μπορείς να βελτιώσεις την τηλεργασία των υπαλλήλων σου;

5. Βρες τρόπους να εργάζεσαι πιο έξυπνα: Αξιοποίησε εργαλεία οπτικής συνεργασίας, όπως εικονικούς πίνακες, για παράδειγμα τον Miro και ψηφιακούς διαχειριστές εργασιών όπως το Trello, που επιτρέπουν μια συνεκτική προβολή των εργασιών και της προόδου της ομάδας.

6. Όρισε τις ώρες εργασίας Περιέγραψε με σαφήνεια το βασικό ωράριο εργασίας σου, προσφέροντας έναν βαθμό ευελιξίας, εάν το επιθυμείς. Βεβαιώσου ότι τα μέλη της ομάδας παραμένουν συνδεδεμένα και προσβάσιμα κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Πώς μπορείς να προετοιμάσεις έναν υπάλληλο τηλεργασίας για επιτυχία;

7. Δώσε προτεραιότητα στην ευημερία της ομάδας σου: Αντιμετώπισε την πιθανή απομόνωση της τηλεργασίας, προτείνοντας συναντήσεις έξω, προωθώντας τα διαλείμματα και δημιουργώντας ευκαιρίες για περιστασιακές αλληλεπιδράσεις.

8. Σκέψου την προστασία των δεδομένων: Δεδομένου ότι ορισμένοι εργαζόμενοι ενδέχεται να εργάζονται από δημόσιους χώρους, παρέχεις καθοδήγηση σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Για μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας για την τηλεργασία, σκέψου να αναθέσεις την εκπαίδευση της ομάδας σου σε επαγγελματίες που είναι εξοικειωμένοι με προκλήσεις όπως το phishing και οι κακόβουλοι ιστότοποι.

Σκέψου τα παραπάνω σημεία και αποφάσισε πώς θέλεις να είναι η τηλεργασία για την επιχείρησή σου. Στη συνέχεια, οργάνωσε μια διαδραστική εκπαιδευτική συνεδρία μέσω βιντεοκλήσης για να ξεσηκώσεις, να τραβήξεις το ενδιαφέρον και τελικά να ενημερώσεις πλήρως τους εργαζόμενους.

Δίνοντας προτεραιότητα στην ξεκάθαρη επικοινωνία, στον τεχνολογικό εξοπλισμό, στην προώθηση των διαδικτυακών σχέσεων, στις δομημένες εργάσιμες ημέρες και στη τήρηση των επαγγελματικών προτύπων, η επιχείρησή σου μπορεί να ευδοκιμήσει στην εποχή της τηλεργασίας. Και για εκείνους τους τομείς που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν εσωτερικά, η ανάθεση συγκεκριμένων ενοτήτων εκπαίδευσης σε εξωτερικούς συνεργάτες μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία και ηρεμία.

8 βέλτιστες πρακτικές για επιτυχημένη τηλεργασία

Ξεκλείδωσε τη δύναμη της τηλεργασίας! Εφάρμοσε αυτές τις πρακτικές για απρόσκοπτη ομαδική συνεργασία και αποτελεσματικότητα.

1. Επίλεξε το μοντέλο εργασίας σου:

 • Πλήρως απομακρυσμένη: Ελευθερία να εργάζεσαι παγκοσμίως, χωρίς σύνορα.

 • Υβριδική: Ισορρόπησε τη συνεργασία στο γραφείο με την ευελιξία εξ αποστάσεως.

2. Βοήθησε στη δημιουργία του τέλειου χώρου εργασίας:

 • Βασικά στοιχεία: Εργονομική καρέκλα, ρυθμιζόμενο γραφείο και internet υψηλής ταχύτητας.

 • Υποστήριξη του προϋπολογισμού: Εξέτασε το ενδεχόμενο να καλύψεις ένα μέρος των βασικών ειδών οικιακού γραφείου, όπως ακουστικά, πληκτρολόγια και ποντίκι.

3. Αναβάθμισε την επικοινωνία:

 • Δημιούργησε μια κεντρική πλατφόρμα επικοινωνίας - συνδύασε εργαλεία συνομιλίας, βίντεο και συνεργασίας. Διατίθενται επίσης πολλά εργαλεία με δωρεάν εκδόσεις.

 • Κάνε τις βιντεοσκοπημένες συναντήσεις πιο ενδιαφέρουσες με ημερήσιες διατάξεις και περιοδικά check-in.

4. Καλλιέργησε μια συνεργατική κουλτούρα:

 • Διοργάνωσε εικονικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη της ομάδας: θεματικές συναντήσεις, διαδικτυακές προκλήσεις, σόου ταλέντων.

 • Ενίσχυσε τις στιγμές "εικονικού διαλείμματος για τσιγάρο" για την προσομοίωση αυθόρμητων συζητήσεων στο γραφείο.

5. Ενδυνάμωση με προηγμένα εργαλεία:

 • Αξιοποίησε το λογισμικό διαχείρισης έργων με τεχνητή νοημοσύνη για προγνωστική ανάλυση και βελτιστοποίηση.

 • Πέρασε το σύνολο των εργασιών σε ολοκληρωμένες πλατφόρμες για απρόσκοπτη μετάβαση μεταξύ των επιμέρους καθηκόντων.

6. Ευελιξία με υπευθυνότητα:

 • Ανακοίνωσε με σαφήνεια το βασικό ωράριο, αλλά επιτρέποντας εξατομικευμένα προγράμματα.

 • Χρησιμοποίησε αυτοματοποιημένα check-ins για να παρακολουθείς τη διαθεσιμότητα χωρίς να πραγματοποιείς μικροδιαχείριση.

7. Ολιστική ευημερία των εργαζομένων:

 • Πρόσφερε πόρους για την ψυχική υγεία: ψυχολογική υποστήριξη εξ αποστάσεως, τεχνικές χαλάρωσης, εφαρμογές διαλογισμού.

 • Οργάνωσε ομαδικές προκλήσεις: μέτρηση βημάτων, σεμινάρια ευεξίας, ποδηλασία κατά τη διάρκεια του γεύματος.

8. Ενίσχυσε την προστασία δεδομένων:

 • Χρησιμοποίησε VPN και κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για όλες τις απομακρυσμένες συνδέσεις.

 • Διοργάνωσε μηνιαίες ασκήσεις κυβερνοασφάλειας για τη δοκιμή και την εκπαίδευση των εργαζομένων.

Συμβουλή για προχωρημένους: Υιοθέτησε έναν συνεχή βρόχο ανατροφοδότησης. Να ζητάς τακτικά από την ομάδα σου ανατροφοδότηση και να προσαρμόζεις τις πρακτικές αναλόγως.

Αν αναζητάς περισσότερη υποστήριξη, μπορείς να λάβεις προσωπικές συμβουλές εδώ. Το Κέντρο Γνώσης μας είναι επίσης γεμάτο με πληροφορίες και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στο ψηφιακό σου ταξίδι.

Τελευταία Σχετικά Άρθρα