Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Καταπολέμηση του κόστους ζωής: τέσσερις συμβουλές για να εξοικονομήσουν χρήματα οι επιχειρήσεις

Άρθρα
12 Jan 2023

Συμβουλές για να ξοδεύετε (και να αποταμιεύετε) έξυπνα

Το κόστος ζωής αυξάνεται και επηρεάζει τις επιχειρήσεις με πολλούς τρόπους. Από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας έως το υψηλότερο κόστος των προμηθευτών, οι οργανισμοί σε όλη την Ευρώπη αναζητούν νέους τρόπους εξοικονόμησης.

Το καλό είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβλέπουν ότι οι τιμές θα μειωθούν από τα μέσα έως τα τέλη του 2023, αλλά, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις, οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους έναν δύσκολο δρόμο. Και καθώς οι πελάτες γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι ως προς τις καταναλωτικές τους συνήθειες, η αύξηση των τιμών δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη κίνηση.

Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική, οπότε δεν υπάρχει ενιαία λύση. Είναι όμως σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να αξιολογήσετε πού μπορείτε να μειώσετε το κόστος της επιχείρησης σας, ώστε να μεγιστοποιήσετε τον προϋπολογισμό σας και να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το μέλλον.

Από πού πρέπει να ξεκινήσετε; Ακολουθούν οι τέσσερις κυριότεροι τομείς στους οποίους πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες μείωσης του κόστους.

1. Κρατήστε τις δαπάνες σας υπό έλεγχο

Για εμάς, το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε έξυπνοι με τις δαπάνες σας. Υπάρχουν πολλά έξοδα που πιθανώς δεν προσέχετε σε καθημερινή βάση, αλλά όταν έρθει η ώρα να υπολογίσετε τους αριθμούς, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει περιθώριο για εξοικονόμηση πόρων.

Έτσι, η πρώτη μας συμβουλή είναι απλή: βεβαιωθείτε ότι έχετε πλήρη ορατότητα των οικονομικών σας στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να παρακολουθείτε προσεκτικά όλα τα έξοδα της επιχείρησης και να εντοπίζετε τις περιττές δαπάνες. Το να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα των συνηθειών σας, θα σας βοηθήσει να δώσετε προτεραιότητα σε αυτά που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Αφού αναλύσετε τα πάντα, θα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την πρόβλεψη των επερχόμενων εξόδων. Έτσι, παρά τις αναπόφευκτες διακυμάνσεις των δαπανών και των αγορών, θα είστε σε θέση να ελέγχετε τα έξοδά σας.

2. Αρχίστε τις διαπραγματεύσεις

Αν και η περικοπή των δαπανών για μη απαραίτητα έξοδα είναι το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία αποταμιεύσεων, η επόμενη κίνησή σας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των χρημάτων που ξοδεύετε στο έπακρο.

Είτε συγκρίνετε τιμές, είτε προσπαθείτε να διαπραγματευτείτε τη μείωση του κόστους ως αφοσιωμένος πελάτης, είτε γνωρίζετε νέους προμηθευτές που θα μπορούσαν να σας προσφέρουν μια εφάπαξ προσφορά, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στην αναζήτηση της καλύτερης τιμής.

Ξέρουμε ότι αυτές οι συζητήσεις μπορεί να είναι λίγο δύσκολες μερικές φορές, αλλά, έτσι, μπορεί να δημιουργήσετε μια νέα επαγγελματική σχέση που θα σας ωφελήσει και στο μέλλον.

3. Κάντε αναζήτηση σε τοπικό επίπεδο

Είναι αλήθεια ότι η εύρεση τοπικών προμηθειών και υλικών μπορεί μερικές φορές να φαίνεται, αρχικά, δαπανηρή, αλλά υπάρχει η τάση να υπάρχουν κρυφά κόστη και κατά την εισαγωγή των υλικών. Με την αύξηση των εξόδων αποστολής και τις απρόβλεπτες τελωνειακές επιβαρύνσεις, μέχρι να φτάσουν τα αγαθά, μπορεί να καταλήξετε να πληρώνετε περισσότερα από τα αναμενόμενα.

Όταν κάνετε αναζήτηση σε τοπικό επίπεδο, αυτά τα απροσδόκητα έξοδα συχνά εξαλείφονται, ενώ η ποιότητα παραμένει η ίδια (ή βελτιώνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις). Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό δεν ισχύει πάντα όταν προμηθεύεστε από το εξωτερικό, αλλά αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε χρόνο για να βρείτε τον κατάλληλο προμηθευτή, καθώς αυτό μπορεί να σας προσφέρει τεράστια εξοικονόμηση κόστους μακροπρόθεσμα.

4. Ακολουθήστε τεχνικές εξοικονόμησης κόστους στις καθημερινές σας δραστηριότητες

Είναι σημαντικές τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες αλλαγές. Οπότε, η εξοικονόμηση κόστους σε καθημερινές σας δραστηριότητες είναι ένας καλός τρόπος να αντιμετωπίσετε την αυξανόμενη ακρίβεια και να αυξήσετε την αποδοτικότητα της επιχείρησής σας. Σκεφτείτε πώς χρησιμοποιεί η επιχείρησή σας την ενέργεια και αν υπάρχουν πιο οικονομικοί τρόποι για να γίνεται αυτό. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό με την ταχεία αύξηση των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας.

Ξεκινήστε από τα μικρά - φροντίστε να σβήνετε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και τα φώτα όταν δεν χρησιμοποιούνται ή στο τέλος κάθε ημέρας. Στη μείωση του κόστους μπορεί να βοηθήσει επίσης η χρήση λαμπτήρων LED, η μείωση της θερμοκρασίας της θέρμανσης και οι επενδύσεις σε καλύτερη μόνωση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η εφαρμογή πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας στο χώρο εργασίας μπορεί μερικές φορές να είναι δαπανηρή στην αρχή - ειδικά όταν επενδύετε σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Επομένως, είναι σημαντικό να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά για να δείτε αν αυτή είναι η σωστή κίνηση για την εταιρεία σας.

Ένας πιο έξυπνος τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας

Υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε και να ελαχιστοποιήσετε το κόστος της επιχείρησής σας. Είτε τα εφαρμόσετε όλα ταυτόχρονα, είτε κάνετε ένα βήμα τη φορά, το πιο σημαντικό είναι να σκεφτείτε έξυπνα τις δαπάνες σας - και να σταθμίσετε ποιες δαπάνες είναι απαραίτητες έναντι εκείνων που μπορείτε να μειώσετε. Καθώς το κόστος συνεχίζει να ανεβαίνει, θα προκύψουν περισσότερες προκλήσεις, αλλά να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε τις αλλαγές και να πάρετε τις καλύτερες αποφάσεις για την επιχείρησή σας.

Θέλεις να ανακαλύψεις και άλλους τρόπους περιορισμού των δαπανών της επιχείρησής σου; Μάθε περισσότερα για όλα τα ψηφιακά εργαλεία που θα σου δώσουν τη δυνατότητα να ελέγξεις και να περιορίσεις τα κόστη της επιχείρησής σου, ή κλείσε ραντεβού για δωρεάν συμβουλευτική με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο Vodafone Business Advisor.

Τελευταία Σχετικά Άρθρα