Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στο Επίκεντρο

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σημειώστε στα ημερολόγιά σας την 8η Μαρτίου. Είναι η ημέρα που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στον απαιτητικό κόσμο του σήμερα, η ανάληψη δράσης για την ισότητα των φύλων είναι περισσότερο ζωτικής σημασίας από ποτέ. Δεν πρόκειται μόνο για δικαιοσύνη. Πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος όπου όλοι θα ευημερούν. Με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών σε κάθε πτυχή της ζωής, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ισχυρότερες οικονομίες και έναν πιο υγιή πλανήτη.

Φέτος, επικεντρωνόμαστε γύρω από το θέμα «Κίνητρα για την Ένταξη». Πρόκειται για μια έκκληση για δράση για τον καθένα μας, προκειμένου να ανασκουμπωθούμε και να συμβάλλουμε για έναν κόσμο όπου οι ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα δεν αποτελούν απλά ιδανικά, αλλά είναι πραγματικότητα. Είναι μια δυναμική ημέρα για να κάνουμε μια ανασκόπηση στα βήματα που έχουμε πραγματοποιήσει, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν μπροστά μας και να πυροδοτήσουμε μια ουσιαστική συζήτηση και δράση σχετικά με την υλοποίηση της ένταξης.

Θα παρουσιάσουμε πέντε εξαιρετικές γυναίκες επιχειρηματίες και θα μοιραστούμε κάποιες ιδέες σχετικά με το πως να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μόνοι σας.

Cristina Chiriac – CONAF (Ρουμανία)

Η Cristina αποτελεί την κινητήριο δύναμη της Ρουμανικής επιχειρηματικότητας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενθάρρυνση των γυναικών μέσω του ηγετικού ρόλου της στην CONAF (Εθνική Συνομοσπονδία για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα). Από την έναρξή της το 2018, εν μέσω της εκατοστής επετείου της Ρουμανίας, η CONAF έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της φωνής των γυναικών και στην υποστήριξη της προόδου τους στον τομέα των επιχειρήσεων.

Ακόμη και προτού βρεθεί στην πρώτη γραμμή της CONAF, η Cristina αποτελούσε το φάρο του επιχειρηματικού πνεύματος, αναλαμβάνοντας καθοριστικούς ρόλους και ιδρύοντας τον Εθνικό Σύνδεσμο Επιχειρηματιών το 2012 σε υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Η αφοσίωσή της ακτινοβολεί και μέσω του έργου της στην Ομοσπονδία Εργοδοτών Γυναικών Επιχειρηματιών (FPFA), ένα μοναδικό φορέα που προασπίζεται γυναίκες δημιουργούς καινοτομίας στη Ρουμανία.

Στο πλαίσιο της CONAF, η Cristina εξακολουθεί να υπερασπίζεται το ζωτικό ρόλο των γυναικών στην προώθηση της οικονομίας της Ρουμανίας, όπου το 38% των επιχειρηματιών είναι γυναίκες. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως ξεπερασμένες κοινωνικές νόρμες και άδικους νόμους, με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που σέβεται αληθινά, υποστηρίζει και επενδύει στο μέλλον των γυναικών.

Η αφοσίωση της Cristina εκτείνεται επίσης και στο Rethink Romania, μια ομάδα προβληματισμού της οποίας είναι συνιδρύτρια – ένα κέντρο ανταλλαγής ιδεών για την επιχειρηματικότητα, με έμφαση στη μεταμορφωτική δύναμη που έχει για τα άτομα, την κοινωνία και ολόκληρη τη χώρα.

Nikkie Plessen – N Brands (Ολλανδία)

H διαδρομή της Nikkie Plessen είναι ένα μείγμα πάθους, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της μόδας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως ηθοποιός, αλλά η διαρκής αγάπη της για την Ολλανδική και τη διεθνή μόδα πυροδοτήθηκε όταν παρουσίασε την τηλεοπτική σειρά «Project Runway».

Εισήγαγε στην αγορά το σήμα ΝΙΚΚΙΕ το 2012, ενσωματώνοντας το προσωπικό της στυλ σε κομψά, θηλυκά σχέδια για γυναίκες, θέλοντας να δημιουργήσει ένα μείγμα πολυτελούς και ταυτόχρονα οικονομικής μόδας.

Μετά από ραγδαία άνοδο, το ΝΙΚΚΙΕ κατέστη σύντομα ηγετικό Ολλανδικό σήμα, προτού επεκταθεί σε διεθνές επίπεδο. Την επιτυχία αυτή ακολούθησε η εξίσου δημοφιλής παιδική μάρκα ΝΙΚ&ΝΙΚ, η σειρά καλλυντικών N BEAUTY, η ετικέτα με είδη lifestyle Ν ΗΟΜΕ και πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής σειράς ρούχων «Selected by Kate Moss» του σουπερμόντελ Kate Moss.

Συγκεντρώνοντας όλα τα σήματα κάτω από την ομπρέλα N BRANDS, τα εξαιρετικά δημοφιλή ρούχα και προϊόντα lifestyle της Nikkie διατίθενται πλέον σε καταστήματα με την επωνυμία N BRANDS σε ολόκληρη την Ολλανδία, το Βέλγιο και μέσω του άκρως επιτυχημένου διαδικτυακού καταστήματος NBRANDS.com.

Σήμερα, η Nikkie είναι παραπάνω από μια σχεδιάστρια. Είναι μια έξυπνη Διευθύνουσα Σύμβουλος, που ηγείται της συνεχώς επεκτεινόμενης αυτοκρατορίας μόδας της με την ίδια αφοσίωση που κάποτε γοήτευε το τηλεοπτικό κοινό.

Μαριαλένα Μπακλατζή - MIELĒV (Ελλάδα)

Η πορεία της Μαριαλένας στην αίθουσα συμβουλίων βλάστησε στο ροδόκηπο της οικογένειάς της. Εκεί, περιτριγυρισμένη από το άρωμα των τριαντάφυλλων και την παράδοση της παρασκευής ροδόνερου, άνθησε το πάθος της για τη φύση και τους θησαυρούς που αυτή προσφέρει.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά στράφηκε στη Νομική και ακολούθησαν θέσεις στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και στην εταιρεία τεχνικών υφασμάτων και λύσεων συσκευασίας Θράκη, το επιχειρηματικό πνεύμα της την καλούσε.

Μετά από μια βαθιά βουτιά στην κοσμετολογία και με ακλόνητη αποφασιστικότητα, δημιούργησε τις πρώτες της κρέμες προσώπου για την οικογένεια και φίλους, σπέρνοντας τους σπόρους της MIELĒV.

Μετά από ακόμη τρία χρόνια εκτεταμένης έρευνας και ανάπτυξης, με την υποστήριξη ομάδας διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων και δερματολόγων, εισήγαγε στην αγορά τη MIELĒV το 2020.

Παίρνοντας το όνομά της από το Γαλλικό ρήμα “je m’ élève”, που σημαίνει «ανυψώνομαι», η MIELĒV τιμά τη σχέση μεταξύ φύσης και ευημερίας. Με πίστη στο όραμα της Μαριαλένας, η MIELĒV συνδυάζει τα πιο αγνά, βιολογικής και φυσικής προέλευσης υλικά με σεβασμό στην ηθική ομορφιά που εξυμνεί μια συνειδητή και υπεύθυνη προσέγγιση στη φροντίδα του δέρματος.

Dina El-Mofty – INJAZ Egypt (Αίγυπτος)

Ως μια από τις πλέον ισχυρές νεαρές γυναίκες Άραβες της παγκόσμιας σκηνής, η Dina βοηθά στην οικοδόμηση κοινοτήτων, επενδύει σε αναξιοποίητες δυνατότητες και καθοδηγεί άλλους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Μετά από την αναγνώρισή της, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Young Achiever of the Year και του βραβείου Top 50 Award για τις 50 Πρώτες Γυναίκες με Κορυφαίες Επιδόσεις, η Dina ίδρυσε το INJAZ Egypt – ένα ορόσημο αλλαγής.

Σε σύμπραξη με επιχειρήσεις και σχολεία, το INJAZ Egypt παρέχει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που έχουν σχεδιασθεί για να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τους νέους και να τους καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη, τις χρηματοοικονομικές ικανότητες και το επιχειρηματικό πνεύμα για να επιτύχουν στον κόσμο της εργασίας.

Η επιρροή της Dina εκτείνεται πέραν των συνόρων της Αιγύπτου. Το INJAZ Egypt είναι υπερήφανο μέλος του παγκόσμιου δικτύου Junior Achievement, του μεγαλύτερου και ταχύτερα αναπτυσσόμενου οικονομικού εκπαιδευτικού οργανισμού του κόσμου, προσεγγίζοντας εκατομμύρια νέους. Ως μέλος του περιφερειακού δικτύου INJAZ Al-Arab, το INJAZ Egypt τείνει χείρα βοηθείας σε 14 χώρες, διευκολύνοντας την ανεκτίμητη καθοδήγηση από διακεκριμένους Άραβες εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι η Dina παρέδωσε προσφάτως τα ηνία της INJAZ Egypt για να επικεντρωθεί στο τελευταίο της έργο, το Soulful, η κληρονομιά που αφήνει πίσω της εξακολουθεί να αλλάζει ριζικά τις ζωές νέων σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Michelle Kennedy – Peanut (Ηνωμένο Βασίλειο)

H Michelle δεν είναι απλά η Διευθύνουσα Σύμβουλος της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Peanut. Είναι ο εγκέφαλος πίσω από μια παγκόσμια κοινότητα για γυναίκες.

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν η Michelle έγκυος στο πρώτο της παιδί, σάρωνε το διαδίκτυο για υποστήριξη, αλλά δεν έβρισκε τίποτα. Αναγνωρίζοντας τη δύναμη των διαδικτυακών κοινοτήτων και εξοπλισμένη με την τεράστια εμπειρία της ως πρώην αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της κορυφαίας εφαρμογής γνωριμιών Badoo και εργαζόμενη στην εφαρμογή Bumble που δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε γυναίκες, προέκυψε το Peanut.

Με ιδιαίτερους επαίνους, συμπεριλαμβανομένου του Trend of the Year 2021 της Apple, του 100 Most Influential Companies για το 2022 του ΤΙΜΕ και του Most Innovative 2023 του Fast Company, το Peanut κατέστη ο πιο ασφαλής χώρος για περισσότερες από 3,5 εκατ. γυναίκες που αναζητούν φίλες και υποστήριξη σε κάθε στάδιο της ζωής – από τη γονιμοποίηση και την εγκυμοσύνη μέχρι τη μητρότητα και την εμμηνόπαυση.

Αλλά η επιρροή της Michelle δεν σταματά με το Peanut. Αποτελεί επίσης τον κινητήριο μοχλό πίσω από το StartHER, ένα μικρο-ταμείο απόλυτα επικεντρωμένο στην υποστήριξη γυναικών και υποεκπροσωπούμενων επιχειρηματιών από κάθε υπόβαθρο.

Ποια είναι η αποστολή του StartHER; Να ταρακουνήσει το χρηματοδοτικό τοπίο και να καλλιεργήσει την επόμενη γενιά πρωτοπόρων.

Πως να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι απλά αφιερωμένη σε γυναίκες που έχουν εκτελεστικό ρόλο. Επικροτεί τις ηρωίδες που στελεχώνουν κάθε γωνιά της επιχείρησής σας. Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες οικονομικές ιδέες για εκδηλώσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, προκειμένου να αναγνωρίσουμε τα ταλέντα τους, να δώσουμε το κίνητρο για ομαδική εργασία και να χτίσουμε ένα μέλλον με λιγότερους αποκλεισμούς.

  • Φιλοξενείστε μια σειρά από «Γυναίκες σε Επιχειρήσεις»

Στρέψτε τα φώτα στις γυναίκες που κάνουν την επιχείρησή σας ή την κοινότητα να μεγαλουργεί. Σκεφτείτε μια εκδήλωση ή μια παρουσίαση στο διαδίκτυο με συζητήσεις σε πάνελ, κύκλους ερωτήσεων και απαντήσεων ή ευκαιρίες δικτύωσης, όπου γυναίκες επιχειρηματίες και ηγέτιδες θα μοιράζονται τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και τις συμβουλές τους.

  • Υλοποιήστε ένα πρόγραμμα καθοδήγησης ή επαγγελματικής ανάπτυξης

Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα καθοδήγησης, το οποίο θα συνδέει έμπειρες γυναίκες επαγγελματίες στην Εταιρεία σας με ανερχόμενα αστέρια. Ή προσφέρετε δυνατότητες επαγγελματικής ανάπτυξης, όπως είναι τα εργαστήρια, τα μαθήματα ή διαδικτυακά σεμινάρια, προσαρμοσμένες για να υποστηρίξουν και ωφελήσουν τη σταδιοδρομία των γυναικών.

  • Συμμετοχή της κοινότητας και υποστήριξη

Συνεργαστείτε με τοπικές επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό την ηγεσία γυναικών ή φιλανθρωπικές οργανώσεις για την ημέρα αυτή. Διοργανώστε μια αγορά, όπου θα εκτίθενται προϊόντα από ντόπιες τεχνίτριες ή έναν έρανο για μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει τον αγώνα των γυναικών.

  • Εσωτερική αναγνώριση και εορτασμός

Τιμήστε την ημέρα, αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα των γυναικών στην εταιρεία σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο διοργάνωσης μιας τελετής βράβευσης, παρουσιάστε την ιστορία τους σε μέσα εσωτερικής επικοινωνίας ή δώστε τους τα εύσημα στα μέσα κοινωνικής σας δικτύωσης, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του πνεύματος εκτίμησης και σεβασμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι κάτι περισσότερο από μια ημερομηνία. Είναι μια ευκαιρία να προβάλλουμε την απίστευτη επιτυχία και την επιρροή των γυναικών παντού. Οι ιστορίες αυτών των εμπνευσμένων ανθρώπων αντηχούν τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και τις απεριόριστες δυνατότητες των γυναικών ανά την υφήλιο. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η ενσωμάτωση δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας. Εργαζόμενοι από κοινού, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον αποδοχής, αναγνώρισης και ενθάρρυνσης, όπου η ισότητα δεν θα είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά καθημερινή πρακτική για όλους.

Για περισσότερες επιχειρηματικές συμβουλές και καθοδήγηση ώστε να γίνει η επιχείρησή σου πιο ψηφιακή, ανακάλυψε περισσότερα χρήσιμα άρθρα στο V-hub ή κλείσε ραντεβού με τον προσωπικό σου σύμβουλο, Vodafone Business Advisor.

Τελευταία Σχετικά Άρθρα