Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Η ορολογία του SEO που αξίζει να γνωρίζεις

Άρθρα
10 May 2023

Το SEO (βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης) παίζει μεγάλο ρόλο όταν θέλεις να πάρεις τα μέγιστα από την ιστοσελίδα σου.

Όμως η τεχνική ορολογία και το λεξιλόγιο του μπορεί να είναι δύσκολο να το κατανοήσεις και πόσο μάλλον να το εφαρμόσεις. Για να σε βοηθήσουμε στην καλύτερη κατανόηση των πραγμάτων, συγκεντρώσαμε αυτό το γλωσσάριο του SEO με απλοποιημένες εξηγήσεις και χρήσιμες συμβουλές. Έχεις την περιέργεια να μάθεις πόσο καλές είναι οι γνώσεις σου; Κάνε αυτό το SEO Quiz μας.

Duplicate content (Διπλότυπο περιεχόμενο)

Διπλότυπο περιεχόμενο ονομάζεται το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας που εμφανίζεται σε παραπάνω από μια σελίδες στο διαδίκτυο. Στις μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing, δεν αρέσει το διπλότυπο περιεχόμενο διότι, όταν υπάρχουν πολλές σελίδες με το ίδιο ή παρόμοιο περιεχόμενο, δεν τους είναι σαφές ποια να κατατάξουν ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης. Επειδή αυτό δημιουργεί σύγχυση, μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σου καθώς μπορεί να καταλήξουν να τις κατατάξουν χαμηλότερα και να ευνοούν άλλες.

Ο ευκολότερος τρόπος να αποφύγεις διπλότυπο περιεχόμενο είναι να είσαι σίγουρος ότι το δικό σου είναι μοναδικό και αυθεντικό σε κάθε σελίδα. Εάν για οποιονδήποτε λόγο πρέπει να χρησιμοποιήσεις το ίδιο περιεχόμενο σε παραπάνω από μία σελίδες, μία καλή συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσεις μια canonical tag (ετικέτα) που θα ειδοποιεί τις μηχανές αναζήτησης ποια είναι η προτιμώμενη, αυθεντική σελίδα.

Broken links (Προβληματικοί σύνδεσμοι)

Οι προβληματικοί σύνδεσμοι περιγράφουν συνδέσμους μιας ιστοσελίδας που δεν λειτουργούν. Αυτοί οι σύνδεσμοι μπορεί να είναι ενοχλητικοί για τους χρήστες καθώς σταματά την περιήγηση τους, είτε γιατί δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφορία που χρειάζονται, είτε γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν την διαδικασία που θα τους πάει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτό μπορεί να τους απομακρύνει από την επιχείρηση σου ή να χάσουν τελείως το ενδιαφέρον τους.

Επίσης δημιουργούν προβλήματα στις μηχανές αναζήτησης, καθώς αυτές χρησιμοποιούν συνδέσμους για να ανασύρουν νέες σελίδες. Είναι αμφίβολο να το δουν ευνοϊκά εάν η ιστοσελίδα σου έχει προβληματικούς συνδέσμους.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να αποφύγεις αυτό το πρόβλημα, ελέγχοντας μόνος την ιστοσελίδα σου τακτικά ή χρησιμοποιώντας κάποιο εργαλείο ελέγχου προβληματικών συνδέσμων όπως το Google Search Console που σε βοηθά να τους εντοπίσεις και να τους διορθώσεις γρήγορα.

Κυρώσεις Google

Εάν σου επιβληθούν κυρώσεις από το Google, σημαίνει ότι παραβίασες κάποιον ή κάποιους από τους εμπορικούς του κανόνες. Το Google επισήμως αναφέρεται σ' αυτές σαν “χειροκίνητες ενέργειες ή αλγοριθμικές ενέργειες” αντί για κυρώσεις. Οι χειροκίνητες ενέργειες γίνονται από άνθρωπο που επανεξετάζει την ιστοσελίδα σου και οι αλγοριθμικές γίνονται από κάποια ενημέρωση του Google που την υποβίβασε.

Ανάλογα με την φύση της παράβασης, οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλότερη κατάταξη ή ακόμα και πλήρη αφαίρεση της ιστοσελίδας από τα αποτελέσματα αναζήτησης, οπότε καλό είναι να το γνωρίζεις.

Οτιδήποτε το Google αντιλαμβάνεται σαν εξαπάτηση, τέχνασμα ή χειρισμό της μηχανής αναζήτησης για να σου φέρνει καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να σου επιφέρει κυρώσεις. Τακτικές όπως κατάχρηση λέξεων κλειδιών στο περιεχόμενο, αγορά συνδέσμων ή χρήση αυθαίρετων τεχνικών μπορεί να έχουν συνέπειες όπως τη μείωση των επισκεπτών και την απώλεια εισοδήματος.

Εάν κάνεις κάποιο λάθος που επιφέρει κυρώσεις από το Google, μην πανικοβάλλεσαι καθώς μπορείς να κάνεις ενέργειες να το διορθώσεις. Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος να τις αποφύγεις, είναι να ακολουθείς τους κανόνες του και να εστιάσεις στην δημιουργία εξαιρετικού περιεχομένου για το κοινό σου.

Index website (Ευρετηριασμός ιστοσελίδας)

Για να είναι η επιχείρησή σου ανιχνεύσιμη στο διαδίκτυο, θα πρέπει η ιστοσελίδα της να είναι ευρετηριασμένη. Ο ευρετηριασμός σημαίνει ότι πρέπει να προστεθεί στην βάση δεδομένων του διαδικτύου, ώστε να μπορεί ο κόσμος να την βρει όταν ψάχνουν πληροφορίες που έχουν σχέση με το περιεχόμενο της. Διαφορετικά η ιστοσελίδα σου θα είναι “αόρατη”.

Οι μηχανές αναζήτησης διαρκώς ανιχνεύουν το διαδίκτυο -χρησιμοποιώντας διαδικτυακά ρομπότ και “αράχνες”- για να βρουν νέες ιστοσελίδες, να τις προσθέσουν στην βάση δεδομένων των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Ο ρυθμός ανίχνευσης είναι ο συντελεστής κατάταξης της ιστοσελίδας. Φροντίζοντας η ιστοσελίδα σου να είναι “ανιχνεύσιμη” σημαίνει ότι οι μηχανές αναζήτησης θα μπορούν εύκολα να φτάσουν σ' αυτήν και να βρουν τις σελίδες σου για ευρετηριοποίηση. Μπορείς επίσης να υποβάλλεις την ιστοσελίδα κατ' ευθείαν στις μηχανές αναζήτησης γνωστοποιώντας τους ότι υφίσταται. Ο ευκολότερος τρόπος να ζητήσεις την ευρετηριοποίηση της ιστοσελίδας σου είναι μέσω του Google Search Console.

Αφού έχει ευρετηριοποιηθεί, για να διατηρήσεις την ιστοσελίδα σου ορατή, φρόντισε να την βελτιώνεις διαρκώς για τις μηχανές αναζήτησης και να δημιουργείς περιεχόμενο υψηλής ποιότητας.

Descriptive links (Περιγραφικοί σύνδεσμοι)

Αντίθετα από τους κοινούς συνδέσμους όπως το “κάντε κλικ εδώ”, οι περιγραφικοί σύνδεσμοι ενημερώνουν τον χρήστη που ακριβώς οδηγούν και τι να περιμένει εάν κάνει κλικ σ' αυτούς. Με μια σαφή, μικρή περιγραφή του περιεχομένου της σελίδας που οδηγεί ο σύνδεσμος, παρέχουν μια χρήσιμη υπόδειξη στον χρήστη, χωρίς την ανάγκη να κάνει κλικ.

Μερικά παραδείγματα περιγραφικών συνδέσμων θα ήταν: “μάθε πως να φτιάξεις ένα κέικ” ή “μέρη να επισκεφθείς στο Παρίσι”. Έτσι ο χρήστης μπορεί να αποφασίσει που θα συνεχίσει την περιήγησή του.

Οι περιγραφικοί σύνδεσμοι εξοικονομούν στον χρήστη χρόνο και εκνευρισμό κατά την περιήγηση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε χρήστες με ειδικές ανάγκες που χρησιμοποιούν συσκευές ανάγνωσης οθόνης για να περιηγηθούν στο διαδίκτυο.

Η κατανόηση αυτών των συνηθισμένων όρων του SEO θα σε βοηθήσει να εφαρμόσεις μια αποτελεσματική στρατηγική για να επιτύχεις τους στόχους της επιχείρησης σου.

Για περισσότερες ψηφιακές συμβουλές για την επιχείρηση σου, γιατί δεν μιλάς με έναν από τους ψηφιακούς μας συμβούλους στο V-Hub; Μάθε περισσότερα.

Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση σας!

Τελευταία Σχετικά Άρθρα