Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Συμβουλές για τη φροντίδα της ευεξίας της ομάδας σου

Συμβουλές για να φροντίζεις την ομάδα σου σε καθεστώς τηλεργασίας

Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι το 2020 οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο θα εγκατέλειπαν τα γραφεία τους και θα δούλευαν από το σπίτι.

Αν και στην αρχή όλοι απολαμβάναμε τον επιπλέον χρόνο στο σπίτι, όσο αυτή η προσωρινή λύση γίνεται ολοένα και περισσότερο ο κανονικός τρόπος ζωής, πολλοί μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν τις ισορροπίες τους σε αυτήν τη νέα καθημερινότητα και να νιώθουν απομονωμένοι.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ευεξία των εργαζομένων τους.

Σύμφωνα με το Future Ready Report, το 90% των επιχειρήσεων λαμβάνουν μέτρα για να στηρίξουν τους εργαζόμενους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της τηλεργασίας και για να τους βοηθήσουν με ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Illustration of Maslow's Hierarchy of Needs pyramid.

Εάν κανείς ρίξει μια ματιά στην πυραμίδα ιεράρχησης των αναγκών, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται με το μοντέλο της τηλεργασίας. Εδώ θα βρεις διάφορες συμβουλές για το πώς να βοηθήσεις τους εργαζόμενους της επιχείρησής σου να παραμένουν χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι

Λάβε υπόψη σου τους διαφορετικούς τύπους προσωπικοτήτων

Κάθε ένας είναι διαφορετικός. Κάποιοι συνάδελφοι είναι πρωινοί τύποι, ενώ άλλοι λειτουργούν καλύτερα τις βραδινές ώρες. Κάποιοι μπορεί να προτιμούν τις βιντεοκλήσεις, ενώ σε άλλους αρέσουν τα emails. Είναι δύσκολο να προσαρμοστείς στις προτιμήσεις όλων, αλλά το να συγκρατείς τις προτιμήσεις των μελών της ομάδας σου είναι εξαιρετικά σημαντικό εάν θέλεις να τους στηρίζεις ψυχολογικά..

Κατανόησε τις ανάγκες τους εκτός εργασίας

Εκτός από το να μαθαίνεις τις διαφορετικές προσωπικότητες των μελών της ομάδας σου, είναι, επίσης, σημαντικό να προσπαθήσεις να κατανοήσεις την προσωπική τους κατάσταση και τις ανάγκες τους. Κάθε ένας έχει διαφορετική καθημερινότητα, και στο σπίτι αυτές οι διαφορές είναι ακόμα πιο έντονες. Προσπάθησε να σκέφτεσαι τις συνθήκες της ζωής τους εκτός εργασίας: έχουν τα μέλη της ομάδας σου μικρά παιδιά που πρέπει να τα παίρνουν από το σχολείο; Μήπως φροντίζουν κάποιον ηλικιωμένο συγγενή που χρειάζεται βοήθεια; Ή μήπως είναι νέοι επαγγελματίες που μοιράζονται ένα διαμέρισμα με πέντε συγκατοίκους, κάθε ένας εκ των οποίων έχει διαφορετικό ωράριο εργασίας. Η συνεργασία με ειδικούς και η διοργάνωση σεμιναρίων για διάφορα θέματα, όπως η άσκηση ή η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη , ενώ το ίδιο χρήσιμα μπορεί να είναι και κουπόνια για χρήση στο supermarket. Εκτός από τα παραπάνω, μπορείς να ενθαρρύνεις τα μέλη της ομάδας σου να πάρουν ημερήσιες άδεις για να φροντίσουν την ψυχική τους υγεία ή να τους ενθαρρύνεις να πάρουν την ετήσια άδειά τους, έτσι ώστε να ξεκουραστούνκαι να περάσουν χρόνο με τους αγαπημένους τους. Μήπως θα ήταν καλή ιδέα να έχουν κάποιον κενό χρόνο στο ημερολόγιό τους, έτσι ώστε να μπορούν να φάνε μεσημεριανό με την οικογένειά τους, ή να υπάρξει κάποιος χρόνος μέσα στην ημέρα τους για να κάνουν κάποιες καθημερινές δουλειές, όπως για παράδειγμα να πάνε supermarket. Το βασικό είναι να δείξεις στους εργαζόμενους της επιχείρησής σου ότι είσαι εδώ για να τους ακούσεις, ενώ πρέπει και να τους υπενθυμίζεις τακτικά ότι μπορούν να σου μιλήσουν.

Πώς δεν θα χάνεις την κοινωνική επαφή κατά την τηλεργασία

Η συνάντηση με συναδέλφους σε εταιρικές εκδηλώσειςμπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση για το ηθικό της ομάδας και είναι κάτι απαραίτητο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Αφιέρωσε χρόνο σε τακτικές συζητήσεις με τα μέλη της ομάδας, οι οποίες δε θα επικεντρώνονται απαραίτητα στη δουλειά.. Ή, ακόμα καλύτερα, οργάνωσε προαιρετικές δραστηριότητες ψυχαγωγίας, όπως ένα ομαδικό ποτό ή ένα κουίζ την ώρα του μεσημεριανού. Μπορείς να επιλέξεις κάθε δραστηριότητα που θα φέρει τους ανθρώπους κοντά και θα ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Αναγνώρισε την σκληρή προσπάθεια

Πολλές επιχειρήσεις είχαν πολιτικές τηλεργασίας πριν την πανδημία. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της περιστασιακής τηλεργασίας και της υποχρεωτικής τηλεργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το να στείλεις στους υπαλλήλους σου επιπλέον εξοπλισμόγραφείου θα τους διευκολύνει σε αυτόν το νέο διαφορετικό τρόπο ζωής. Αλλά και κάποια μικρά πράγματα, όπως ένα "ευχαριστώ" μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, καθώς τους δείχνεις ότι αναγνωρίζεται η σκληρή τους προσπάθεια τους τελευταίους μήνες. Η κίνηση αυτή μπορεί να είναι ένα "ευχαριστώ για τη σκληρή σου δουλειά" μέσω μιας βιντεοκλήσης, κάτι που όλοι χαίρονται να ακούν. Ωστόσο, μπορείς να σκεφτείς και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τους ανταμείψεις για την αφοσίωσή τους. Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Μπορείς να τους στείλεις κάποιο δέμα με προϊόντα τοπικών παραγωγών

  • Μπορείς να τους στείλεις ένα κουπόνι για takeaway την Παρασκευή το βράδυ

  • Μπορείς να αξιοποιήσεις τα ολοένα και περισσότερα πακέτα δώρων που κυκλοφορούν

Και αν ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος:

  • Υπάρχουν εφαρμογές, όπως το Touchnote, που προσφέρουν τη δυνατότητα εύκολης αποστολής εξατομικευμένων καρτ-ποστάλ

Μπορείς να τους ανταμείψεις αφήνοντάς τους να τελειώσουν το ωράριό τους νωρίτερα από το κανονικό Για περισσότερες συμβουλές για το πώς το εργατικό δυναμικό της επιχείρησής σου θα είναι χαρούμενο και παραγωγικό, επικοινώνησε σήμερα με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο επιχειρήσεων, τον προσωπικό σου Vodafone Business Advisor.

Τελευταία Σχετικά Άρθρα