Πώς η τεχνολογία κάνει την εκπαίδευση πιο προσβάσιμη;

Το μέλλον της μάθησης

Όταν ξεκινάει κανείς στον κόσμο των επιχειρήσεων, το να έχει ένα ισχυρό εκπαιδευτικό υπόβαθρο μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για να γίνει ειδικός στον τομέα που έχει επιλέξει. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο την κατοχή των κατάλληλων γνώσεων και πληροφοριών, αλλά και των δεξιοτήτων που μπορούν να εφαρμοστούν στις καθημερινές επιχειρηματικές πρακτικές.

Ωστόσο, η υψηλής ποιότητας εκπαίδευση μπορεί να είναι προνόμιο στο οποίο δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση. Τα διάφορα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, της έλλειψης πόρων (π.χ. προσωπικού ή εκπαιδευτικών υλικών) και της γεωγραφικής απόστασης, περιορίζουν ή εμποδίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βάλει τους ανθρώπους σε μειονεκτική θέση όταν εισέρχονται στον κόσμο των επιχειρήσεων και να επηρεάσει τη σταδιοδρομία τους μακροπρόθεσμα.

Οπότε, πώς μπορούμε να καταρρίψουμε ή ακόμα και να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια; Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η τεχνολογία.

Οι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο στρέφονται στην τεχνολογία αναζητώντας νέους τρόπους για να καταστήσουν την εκπαίδευση πιο προσβάσιμη. Ειδικότερα, η διαδικτυακή μάθηση έχει γίνει ένα ζωτικό βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης, δίνοντας στους ανθρώπους ουσιαστική πρόσβαση που θα τους βοηθήσει να διαπρέψουν στο μέλλον.

«Ένα προϊόν που θα μπορούσε να βοηθήσει όλους όσους θέλουν να μάθουν»

Δύο επιχειρηματίες που πρωτοπορούν είναι οι Rafael Gonzalo και Borja Adanero, ιδρυτές της ταχύτερα αναπτυσσόμενης σχολής επιχειρήσεων στην Ευρώπη, του The Power MBA. Προσφέρει ένα διαδικτυακό πρόγραμμα που παρέχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στον χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων, κάτι το οποίο στο παρελθόν άνηκε σε μια αποκλειστική βιομηχανία.

Μιλώντας στην εκδήλωση #ThoseWhoDare τον Μάιο, ο Rafael και ο Borja εξέφρασαν τη σταθερή πεποίθησή τους ότι η εκπαίδευση είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που μπορεί να έχει ένα άτομο. Αυτό τους ώθησε να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους. «Οι γνώσεις που έχετε, είναι κάτι που θα σας βοηθήσει σε όλη σας τη ζωή, ανεξάρτητα από το τι αντιμετωπίζετε».

Δια βίου εκπαίδευση

Το δίδυμο ήθελε να δώσει ξανά δύναμη στους ανθρώπους, επιτρέποντάς τους να επιλέγουν το πότε και το πού θα εκπαιδεύονται. Αντί να βλέπουν την εκπαίδευση ως ένα σταθερό στάδιο στη ζωή, πιστεύουν ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι ρευστή και ανοιχτή σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. «Η πολυσυζητημένη δια βίου εκπαίδευση δεν είναι τόσο ζήτημα φιλοσοφίας της ζωής, πράγμα που ισχύει βέβαια. Είναι απόλυτη ανάγκη».

Συνεχίζοντας τη μάθηση καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι μαθητές κατανοούν καλύτερα τον κόσμο των επιχειρήσεων. Οι γρήγοροι ρυθμοί στον χώρο του επιχειρείν σημαίνουν πως αναδύονται συνεχώς νέες τάσεις και, παραμένοντας ενημερωμένοι, οι δια βίου μαθητές μπορούν να επηρεάσουν τον κλάδο που επιλέγουν πιο εύκολα. «Αν θέλετε να κατανοήσετε τον κόσμο των επιχειρήσεων σήμερα, πρέπει να γνωρίζετε και να είστε κοντά στις εταιρείες που αλλάζουν τα πράγματα σήμερα».

Προκλήσεις της μάθησης

Η εκπαίδευση δεν είναι πολύτιμη μόνο λόγω των γνώσεων που παρέχει, αλλά και λόγω της εμπειρίας που προσφέρει. Η μάθηση μπορεί να είναι δύσκολο πράγμα - χρειάζεται να καταλάβεις νέες πληροφορίες, να δώσεις εξετάσεις ή να λύσεις προβλήματα. Αυτά όμως τα πάνω και τα κάτω είναι που την κάνουν τόσο πολύτιμη.

«Στο τέλος της ημέρας, ο δρόμος προς την επιτυχία ή την αποτυχία είναι ο συνδυασμός μικρών λαθών και μικρών επιτυχιών».

Βιώνοντας τις διάφορες αποτυχίες και επιτυχίες που προσφέρει η εκπαίδευση, οι μαθητές θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις διάφορες προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Ένα ψηφιακό μέλλον

Με την έναρξη της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν εν μέσω εκπαίδευσης αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στη διαδικτυακή μάθηση. Και ενώ υπήρξε αντίσταση στην υιοθέτησή της, πολλοί συνειδητοποίησαν τα οφέλη που μπορεί να έχει.

«Πολλοί άνθρωποι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τη διαδικτυακή εκπαίδευση, δεν πίστευαν σε αυτήν. Και, δεδομένων των συνθηκών, σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να τη δοκιμάσουν. Όταν τη δοκιμάσεις, συνειδητοποιείς ότι είναι μια προσέγγιση με όλα τα πλεονεκτήματα που πάντα θεωρούσαμε ότι προσφέρει: Είναι πολύ πιο άνετη, πολύ πιο κοντά σου, εξαιρετικά αποδοτική».

Καθώς οι επιχειρηματίες παρέχουν εκπαίδευση μέσω της τεχνολογίας με νέους και καινοτόμους τρόπους, η διαδικτυακή μάθηση φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, πάντα θα υπάρχει κάτι νέο να μάθει κανείς. Ρίξτε μια ματιά στους νέους μας πόρους διαδικτυακής εκπαίδευσης για μικρές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με την Udemy.

Τελευταία Σχετικά Άρθρα