Το άρθρο αυτό σου παρέχει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις σχετικά με τα πιστοποιητικά SSL, περιλαμβανομένων των τι είναι, πώς λειτουργούν, γιατί τα χρειάζεσαι και διαφορετικά διαθέσιμα είδη. Διάβασε το άρθρο ως το τέλος και θα αποκτήσεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να είσαι βέβαιος ότι η ιστοσελίδα σου καλύπτεται από πιστοποίηση SSL.
Το πιστοποιητικό SSL (SecureSocketsLayer) είναι σημαντικό στοιχείο ασφάλειας της ιστοσελίδας σου, παρέχοντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στον χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών όπως passwords και αριθμούς πιστωτικών καρτών. Το κάνει “κρυπτογραφώντας” δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ της ιστοσελίδας σου και των επισκεπτών της, που σημαίνει ότι μετατρέπει τα δεδομένα τους (όπως έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας) σε έναν τυχαίο κωδικό και παρέχει ταυτοποίηση, επιβεβαιώνοντας ότι η ιστοσελίδα σου είναι αυτή που υποστηρίζει ότι είναι.
Εάν έχεις ιστοσελίδα, ναι. Τα πιστοποιητικά SSL είναι βασικό εργαλείο για κάθε επιχείρηση που λειτουργεί σήμερα και θέλει να διασφαλίσει την ασφάλεια των επισκεπτών της ιστοσελίδας της. Ιδού οι σημαντικότεροι λόγοι:
Η κατοχή πιστοποιητικού SSL βοηθά στην δημιουργία εμπιστοσύνης από τους πελάτες σου, πως παίρνεις όλα τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσεις τα δεδομένα τους από κακόβουλες επιθέσεις και χάκερς.
Κάποιοι διαδικτυακοί browser εμφανίζουν τις ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν κρυπτογράφηση SSL ως “μη ασφαλείς”, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους επισκέπτες της. Εάν διαθέτεις πιστοποιητικό SSL, η διεύθυνση της ιστοσελίδας σου θα ξεκινά με το πρόθεμα “https” και ένα εικονίδιο λουκέτου που θα εμφανίζεται στην γραμμή διεύθυνσης, επιβεβαιώνοντας τους επισκέπτες της ότι είναι ασφαλής.
Ιστοσελίδες που προστατεύονται από ένα πιστοποιητικό SSL κατατάσσονται υψηλότερα σε μια σελίδα αναζήτησης αποτελεσμάτων. Η Google, τώρα, υπολογίζει εάν μια ιστοσελίδα έχει πιστοποιητικό SSL, όταν ο αλγόριθμος του καθορίζει την κατάταξη της. Αυτό σημαίνει ότι η κατοχή πιστοποιητικού SSL είναι βασική για όποια ιστοσελίδα θέλει να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.
Τα πιστοποιητικά SSL είναι διαθέσιμα προς αγορά από ένα εύρος παρόχων, με κυμαινόμενα χαρακτηριστικά και κόστη. Σημαντικό είναι να βεβαιωθείς ότι θα επιλέξεις το σωστό πιστοποιητικό για την ιστοσελίδα σου, καθώς αναλόγως με την ποσότητα των δεδομένων που συλλέγει από τους επισκέπτες της, είναι το στοιχείο αυτό, που θα παρέχει την μέγιστη ασφάλεια.
Η κύρια επιλογή όταν επιλέγεις ένα πιστοποιητικό SSL είναι εάν θα το αποκτήσεις κατ' ευθείαν από μια αρχή πιστοποίησης όπως η Let'sEncrypt ή η Comodo, ή θα πάρεις ένα που θα περιλαμβάνεται στο πακέτο που πήρες από τον πάροχο φιλοξενίας της ιστοσελίδας σου, όπως η Ionos και η Bluehost ή από τον κατασκευαστή της ιστοσελίδας σου όπως το Squarespace και το Wix.
Εάν έχεις μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που θα επεξεργάζεται πολλές διαδικτυακές πληρωμές, θα άξιζε ίσως να πληρώσεις κάτι παραπάνω για να προστατεύσεις την επιχείρησή σου. Εάν αποφασίσεις να αποκτήσεις ένα πιστοποιητικό SSL από μια αρχή πιστοποίησης, αυτοί θα σου πουν τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνεις, από την επαλήθευση της ιδιοκτησίας του ιστότοπου έως την εγκατάσταση του πιστοποιητικού στον server της ιστοσελίδας σου και την δοκιμή του, για να δεις εάν αυτό λειτουργεί.
Για όσους ψάχνουν μια πιο προσιτή λύση, υπάρχουν κάποια δωρεάν πιστοποιητικά SSL διαθέσιμα, με πακέτα κατασκευαστών ιστοσελίδων ή φιλοξενίας ιστοσελίδων. Ωστόσο, σημαντικό είναι να βεβαιωθείς ότι το πιστοποιητικό που χρησιμοποιείς είναι ασφαλές, καθώς κάποια δωρεάν πιστοποιητικά SSL μπορεί να μην διαθέτουν το επίπεδο κρυπτογράφησης, όπως αυτά που είναι επί πληρωμή.
Εφόσον έχεις εγκαταστήσει το πιστοποιητικό SSL, σημαντικό είναι να το συντηρείς κατάλληλα. Αυτό περιλαμβάνει την ετήσια ανανέωσή του, την ενημέρωση λογισμικού του server και των διορθωτικών εκδόσεων ασφαλείας.
Εάν χρειάζεσαι προσωπικές συμβουλές για την ψηφιακή διαχείριση της επιχείρησης σου, περιλαμβανομένων των πιστοποιητικών SSL, γιατί δεν μιλάς τηλεφωνικά με έναν από τους ψηφιακούς μας συμβούλους στο V-Hub; Μάθε περισσότερα.