Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Κυβερνοασφάλεια μικρών επιχειρήσεων - Συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Άρθρα
24 Nov 2023

Τα λάθη στον κυβερνοχώρο μπορούν να πλήξουν σκληρά τις επιχειρήσεις - ειδικά τους μικρότερους οργανισμούς που δεν μπορούν να ανακάμψουν τόσο γρήγορα. Με τους κυβερνοεγκληματίες να βλέπουν τώρα τις μικρές επιχειρήσεις ως πιο ήπιους στόχους, ανακαλύψτε πώς να ξεπεράσετε τις απειλές στον κυβερνοχώρο, να προστατεύσετε τα δεδομένα σας και να διασφαλίσετε τη φήμη της επιχείρησής σας.

Τι είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο;

Σκεφτείτε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως το κλείδωμα των ψηφιακών θυρών στην επιχείρησή σας - προστατεύοντας την ψηφιακή υποδομή, τα δίκτυα και τα δεδομένα σας από εγκληματίες στον κυβερνο χώρο που επιθυμούν να πάρουν στα χέρια τους τις ευαίσθητες πληροφορίες σας.

Εάν είστε μια μικρή έως μεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ), ίσως νομίζετε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ωστόσο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βλέπουν όλο και περισσότερο τις ΜΜΕ ως έναν αντιληπτό, ήπιο στόχο.

Σχεδόν οι μισές (43%) των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο απευθύνονται τώρα σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά μόνο το 14% των ΜΜΕ πιστεύει ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένες. Και το ανθρώπινο λάθος είναι ένας μεγάλος παράγοντας - το 52% των παραβιάσεων προκλήθηκαν από λάθος κάποιου στον κυβερνοχώρο.

Αλλά γίνεται εύκολα. Οι εξελιγμένοι κυβερνοεγκληματίες είναι κύριοι στο να κρύβουν τα ίχνη τους.

Το θετικό είναι ότι είναι επίσης εύκολο να μάθεις από λάθη.

Κοινά λάθη στον κυβερνοχώρο και πώς να τα καταπολεμήσετε

  • Κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης

Ενώ συχνά περιορίζεται στην πρόσβαση σε εφαρμογές επιχειρηματικού λογισμικού με άδεια χρήσης, είναι ένα σοβαρό λάθος στον κυβερνοχώρο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να δίνετε σε κάποιον μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε εφαρμογές. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβιάσεις δεδομένων και κλοπή ταυτότητας.

  • Αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης

Τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο συχνά προκύπτουν από αδύναμους, εύκολα εικαστικούς, επαναχρησιμοποιημένους ή διαδοχικούς κωδικούς πρόσβασης. Προστατεύστε τον εαυτό σας και από τα δύο κοινά λάθη στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιώντας ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό. Ενισχύστε την άμυνά σας με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης και έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) όπου είναι δυνατόν.

  • Κάνοντας κλικ σε ύποπτους συνδέσμους και συνημμένα email

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου λατρεύουν να βασίζονται στο πολυάσχολο πρόγραμμα των ανθρώπων και τις βιαστικές συνήθειες κλικ. Αλλά αυτό δίνει το πράσινο φως στις επιθέσεις κακόβου λου λογισμικού και ηλεκτρονικού ψαρέματος. Μείνετε σε εγρήγορση. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από συνδέσμους για να ελέγξετε τη διεύθυνση URL και να επαληθεύσετε τον αποστολέα πριν ανοίξετε συνημμένα. Και κρατήστε τον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας ασφαλή κατεβάζοντας το πιο πρόσφατο λογισμικό προστασίας από ιούς.

  • Κοινή χρήση δεδομένων

Η κοινή χρήση ευαίσθητων πληροφοριών χωρίς κατάλληλη κρυπτογράφηση σας εκθέτει σε διαρροές και παραβιάσεις απορρήτου. Μοιραστείτε υλικό μόνο με άτομα που εμπιστεύεστε και κρυπτογραφήστε αρχεία και ευαίσθητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επιπλέον προστασία.

  • Χρήση συσκευών εργασίας για προσωπική χρήση

Η ανάμειξη εργασίας και προσωπικών δραστηριοτήτων σε μία συσκευή μπορεί να φαίνεται βολική, αλλά διατρέχετε τον κίνδυνο κακόβουλου λογισμικού - και παραβίασης της πολιτικής της εταιρείας. Διατηρήστε ξεχωριστή την εργασία και την προσωπική χρήση, αποφύγετε τις λήψεις από άγνωστες πηγές και τηρήστε τις οδηγίες πληροφορικής στο χώρο εργασίας. Εάν πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή εργασίας σας για προσωπικά θέματα, ασφαλίστε τη σύνδεσή σας με ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN).

  • Μη ενημερωμένο λογισμικό ή εφαρμογές

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναβαθμίζουν συνεχώς το παιχνίδι τους, απελευθερώνοντας καθημερινά νέο κακόβουλο λογισμικό. Δεν αναζητούν αυτόματα όλα τα συστήματα λογισμικού νέες εκδόσεις, οπότε προσέξτε ενημερώσεις ασφαλείας για να καλύψετε τυχόν ευάλωτα κενά.

  • Έλλειψη εκπαίδευσης

Εάν οι άνθρωποι σας δεν είναι σίγουροι τι να αναζητήσουν και τι να κάνουν εάν υποψιάζονται ύποπτη δραστηριότητα, αφήνετε την επιχείρησή σας ευάλωτη. Πραγματοποιήστε τακτικές εκπαιδευτικές συνεδρίες για τον εντοπισμό επιθέσεων όπως ηλεκτρονικό ψάρεμα, πειρατεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κακόβουλο λογισμικό κ.λπ. και συνδέστε το με την επιχείρησή σας για μέγιστη αφοσίωση.

  • Χωρίς αντίγραφα ασφαλείας

Μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να καταστρέψει ή να χάσει τα δεδομένα σας. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επανέλθει σε λειτουργία, αλλά η μόνιμη απώλεια των δεδομένων σας μπορεί να προκαλέσει καταστροφή για μια μικρή επιχείρηση. Εκτελέστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας και αποθηκεύστε τα με ασφάλεια εκτός του χώρου.

  • Χωρίς σχέδιο

Η γρήγορη δράση είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από μια κυβερνοεπίθεση, αλλά εάν κανείς δεν είναι σίγουρος ποια μέτρα πρέπει να λάβει ή ποιος κάνει τι, η ζημιά μπορεί να είναι καταστροφική. Ένα σχέδιο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι ο χάρτης πορείας σας. Περιγράψτε τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να προστατευθείτε, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών ευθυνών, και βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η ουσία είναι ότι η πρόληψη λαθών στον κυβερνοχώρο είναι μια καλή επένδυση. Το παγκόσμιο μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων το 2023 εκτιμάται σε 4,45 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με κάθε παραβιασμένο ρεκόρ να σας κοστίζει 164 δολάρια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Παράλληλα με οποιοδήποτε νομικό και οικονομικό πλήγμα, θα μπορούσατε να χάσετε τη φήμη, την εμπιστοσύνη και τα μελλοντικά έσοδά σας καθώς οι πελάτες και οι συνεργάτες σας πηγαίνουν κάπου ασφαλέστερα, αφήνοντάς σας σε ένα επισφαλές σημείο.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, επισκεφθείτε έναν από τους ψηφιακούς συμβούλους V-Hub σήμερα και διαβάστε τον οδηγό Fit for The Secure Future.

Ανακαλύψτε τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που θα προστατεύσουν τη δική σας επιχείρηση στον κυβερνοχώρο!

Τελευταία Σχετικά Άρθρα