Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Κάνε την επιχείρησή σου καλύτερη και πιο ισχυρή μετά το lockdown

Το τελευταίο έτος, οι επιχειρηματίες έπρεπε να κάνουν αλλαγές και να προσαρμοστούν στη «νέα κανονικότητα». Με την πλειοψηφία των καταναλωτών να βρίσκονται σε lockdown για μεγάλα χρονικά διαστήματα και το προσωπικό να εργάζεται εξ αποστάσεως, πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αναγκάστηκαν να στραφούν σε εντελώς νέους τρόπους εργασίας. Και παρόλο που αυτό ήταν αναμφίβολα δύσκολο, πολλές από αυτές τις αλλαγές ήταν όντως ωφέλιμες μακροπρόθεσμα.

Συγκεντρώσαμε ιδέες από διάφορους συναρπαστικούς ομιλητές οι οποίοι παρακολούθησαν την ψηφιακή μας εκδήλωση #ThoseWhoDare και μοιράστηκαν τις μεγαλύτερες «καμπύλες εκμάθησης» που αντιμετώπισαν εντός των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών.

1. Εκμεταλλεύσου την κατάσταση

Οι επιχειρήσεις που αντέχουν περισσότερο στο χρόνο είναι εκείνες που είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται τη στιγμή - όσο απαιτητική και αν είναι. Αυτό όμως δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Για αυτό ζητήσαμε από τον Eddie Hearn, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Matchroom Sports και Διευθυντή της Professional Darts Corporation, να μας πει πώς αξιοποίησε το lockdown στο έπακρον και πώς προσάρμοσε την επιχείρησή του, ώστε να είναι έτοιμη για το μέλλον.

Αντιμέτωπος με τις προκλήσεις που έπληξαν τους κλάδους του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας, ο Eddie έπρεπε να αλλάξει δραστικά την προσέγγισή του όταν οι εκδηλώσεις άρχισαν να γίνονται όλες διαδικτυακά. Ο Eddie το χειρίστηκε όλο αυτό με ηρεμία και μαζί με την ομάδα του οργάνωσε το «Fight Camp», τέσσερις εβδομάδες ζωντανών αγώνων πυγμαχίας, γυρισμένοι στον κήπο των κεντρικών γραφείων της Matchroom Sports.

Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς μια νοοτροπία αντοχής. «Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το ζήτημα είναι να αντιδρούμε και να ανταποκρινόμαστε σε καταστάσεις όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Ό,τι και να συμβαίνει, οι αντιξοότητες μπορούν να αποτελέσουν πηγή καινοτομίας. Βρίσκοντας νέους τρόπους σκέψεις και μετατρέποντας μια δύσκολη κατάσταση σε ευκαιρία, η επιχείρησή σου μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να ευδοκιμήσει. Ο Eddie εξηγεί: «Αποτελεί πρόκληση για την ομάδα και μαθαίνει κανείς πολλά πράγματα για την επιχείρησή του. Θεωρώ ότι βγαίνοντας από το τούνελ της πανδημίας, θα είμαστε καλύτεροι ως επιχείρηση και ως ομάδα».

2. Υιοθέτηση κατάλληλης τεχνολογίας

Αν μας έχει μάθει κάτι το lockdown, αυτό είναι η δύναμη της τεχνολογίας. Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αναγκάστηκαν να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους σχεδόν εν μία νυκτί, καθώς οι «ζωντανές» εκδηλώσεις αντικαταστάθηκαν από ψηφιακές εναλλακτικές. Η πληροφόρηση για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τις τάσεις που επικρατούν είναι από τα βασικά πράγματα που πρέπει να μάθουν οι επιχειρήσεις από το lockdown, παραδέχεται ο Eddie.

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει να κάνει με τις τάσεις και το να γνωρίζετε τι κάνουν οι πελάτες σας. Τώρα γνωρίζουμε ότι οι πελάτες όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα η νεότερη γενιά, είναι εξαιρετικά εξοικειωμένη με την τεχνολογία και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την τάση».

Ο Luis Aaribayos, Γενικός Γραμματέας της Cepyme, το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τον καθένα. Αναγνωρίζει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας, καθώς οι πελάτες περιμένουν από τις επιχειρήσεις να έχουν μια ισχυρή διαδικτυακή στρατηγική.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή στην οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα καθώς πρέπει να προσαρμοστούν σε πελάτες που είναι ήδη εξοικειωμένοι με τον ψηφιακό κόσμο και απαιτούν... πράγματα όπως αμεσότητα, επικοινωνία, εξατομίκευση, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η επιχείρηση».

3. Προστασία της ευεξίας των υπαλλήλων

Το lockdown έχει αποδείξει ότι όταν θέτεις στόχους, μπορείς να καταφέρεις σπουδαία πράγματα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του. Η υποστήριξη μιας υγιούς και ευτυχισμένης ομάδας είναι ανεκτίμητη και θα πρέπει να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά κάθε επιχείρησης.

Η διασφάλιση της ευημερίας των εργαζομένων έχει γίνει κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις και είναι μια προσέγγιση που υποστηρίζει σταθερά ο Ric Lewis, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Tristan Capital Partners, επενδυτικής εταιρείας ακινήτων του Λονδίνου. Η παροχή ενός περιβάλλοντος όπου το προσωπικό αισθάνεται ότι λαμβάνει στήριξη ήταν το πρώτο βήμα για τη διατήρηση της υγείας και της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού.

«Ελέγξαμε και προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε τη συναισθηματική ευημερία και την ψυχική υγεία της ομάδας μας. Πολλά μέλη της ομάδας υπέφεραν και μάλιστα σιωπηλά, οπότε έπρεπε να βρούμε τρόπους για να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στα πόδια τους ώστε να μπορούν να είναι παραγωγικοί τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή».

Για περισσότερες συμβουλές για το πώς το εργατικό δυναμικό της επιχείρησής σου θα είναι χαρούμενο και παραγωγικό, επικοινώνησε σήμερα με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο επιχειρήσεων, τον προσωπικό σου Vodafone Business Advisor.

Τελευταία Σχετικά Άρθρα