Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Εξωτερική ανάθεση: Τι είναι; Θα βοηθήσει την επιχείρησή σου να ευδοκιμήσει;

Άρθρα
15 Sep 2022

Οδηγός εξωτερικής ανάθεσης για την ενίσχυση της επιχείρησής σου

Ως ιδιοκτήτης(τρια) επιχείρησης, είναι πιθανό να έχεις διάφορα καθήκοντα. Αυτό είναι υπέροχο. Ένα από τα προνόμια του να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου είναι το ότι έχεις τον πλήρη δημιουργικό έλεγχο. Μπορεί όμως αυτό να σημαίνει επίσης ότι αναλαμβάνεις περισσότερα από αυτά που μπορείς. Το 57% των εταιρειών που αναθέτουν εργασίες σε εξωτερικούς συνεργάτες λένε ότι το κάνουν για να μπορούν να επικεντρωθούν στις βασικές επιχειρηματικές τους λειτουργίες. Εάν δεν καταφέρνεις να αφιερώσεις τον χρόνο που χρειάζεσαι σε ορισμένα μέρη της επιχείρησής σου, η εξωτερική ανάθεση μπορεί να είναι το επόμενο βήμα.

Τι σημαίνει «εξωτερική ανάθεση»;

Είναι η πρόσληψη ενός εξωτερικού παρόχου υπηρεσιών, ελεύθερου επαγγελματία ή συμβούλου για την εκτέλεση ορισμένων από τις δραστηριότητες της επιχείρησής σου. Δεδομένου ότι η ανάγκη για εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες παρουσιάζει αυξανόμενη τάση, η εξωτερική ανάθεση έχει γίνει πιο συνηθισμένη από ποτέ.

Η επιλογή της εξωτερικής ανάθεσης είναι μια σημαντική απόφαση, γι' αυτό κάνε όση περισσότερη έρευνα και προγραμματισμό μπορείς και μην ντραπείς να ζητήσεις συμβουλές από ειδικούς. Όπως όλοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, σίγουρα θα θέλεις να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά. Αναφέρουμε μερικά από αυτά παρακάτω.

Τι μπορώ να αναθέσω σε εξωτερικούς συνεργάτες;

Σκέψου όλες τις εργασίες που κρατούν την εταιρεία σου σε λειτουργία και αποφάσισε ποιες θα μπορούσες να αναθέσεις σε άλλους και γιατί. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα εργασιών που θα μπορούσες να αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες:

  • Εσωτερικές διαδικασίες: Ανθρώπινο δυναμικό, μισθοδοσία, λογιστική, πληροφορική.

  • Προσέλκυση και διατήρηση πελατών: πωλήσεις, μάρκετινγκ ή διαφήμιση.

  • Παραγωγή και διανομή.

  • Σχεδιασμός και συντήρηση ιστοτόπων

Ρώτησε τον εαυτό σου εάν κάποια από αυτές τις εργασίες παίρνει πάρα πολύ χρόνο ή αν θα μπορούσε να γίνει καλύτερα από κάποιον άλλο. Εάν η απάντηση είναι «ναι», ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείς την εξωτερική ανάθεση.

Είναι κατάλληλη για την επιχείρησή μου η εξωτερική ανάθεση;

Ας δούμε τα οφέλη που μπορεί να έχει η εξωτερική ανάθεση για την επιχείρησή σου. Καταρχάς, οι νέοι άνθρωποι φέρνουν νέες προοπτικές και τεχνογνωσία. Ενδεχομένως να έχουν εργαστεί σε πολλά έργα διαφορετικών τύπων και να έχουν ξεπεράσει προκλήσεις όπως αυτές που αντιμετωπίζει η επιχείρησή σου. Εάν επιλέξεις το κατάλληλο άτομο, ουσιαστικά αναθέτεις καθήκοντα σε έναν έμπειρο επαγγελματία.

Αφού αναθέσεις αυτές τις εργασίες σε άλλους, ελευθερώνεται χρόνος για να εστιάσεις στην κύρια λειτουργία της επιχείρησής σου. Το 65% των εταιρειών που αναθέτουν δραστηριότητές τους σε εξωτερικούς συνεργάτες λένε ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που το κάνουν. Επιπλέον, έχοντας περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου μπορείς να εστιάσεις στη δημιουργικότητα και στην παροχή καλύτερης εξυπηρέτησης πελατών.

Όταν πρόκειται για την επιλογή του κατάλληλου παρόχου υπηρεσιών, η τεχνολογία είναι με το μέρος σου. Με την άνοδο που έχει παρουσιάσει η εξ αποστάσεως εργασία, υπάρχουν περισσότεροι επαγγελματίες από ποτέ ανάμεσα στους οποίους μπορείς να διαλέξεις. Έτσι, μπορείς να αποκτήσεις τεχνογνωσία από πολύ μακριά, χωρίς περιορισμούς τοποθεσίας.

Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Αξίζει να βλέπεις πάντα και τις δύο πλευρές του νομίσματος. Επομένως, θα πρέπει να σκεφτείς γιατί η ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες μπορεί να μην είναι κατάλληλη για σένα. Πιθανό να έχεις συνηθίσει να παίρνεις όλες τις αποφάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τις δικές τους επιχειρήσεις. Έτσι, η παράδοση μέρους της «κυριαρχίας» σου σε άλλους, μπορεί να σου φανεί κάπως παράξενη.

Υπάρχει επίσης πιθανότητα να παρουσιαστούν κάποια αρχικά προβλήματα όταν αλλάζουν χέρια οι ρόλοι και οι ευθύνες, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να επηρεαστεί αρνητικά η φήμη της επιχείρησής σου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντική η δημιουργία μιας καλής εργασιακής σχέσης και ενός καλού επιπέδου επικοινωνίας με όλα τα τρίτα μέρη στα οποία αναθέτεις εργασίες. Αυτό όμως μπορεί να είναι δύσκολο με εμπόδια όπως οι διαφορές ώρας και τα πολιτισμικά ή γλωσσικά εμπόδια. Εάν αποφασίσεις να αναθέσεις εργασίες σε εξωτερικούς συνεργάτες, αφιέρωσε χρόνο για να συνδεθείς μαζί τους και να συνεργαστείς μαζί τους εποικοδομητικά. Το αποτέλεσμα μπορεί να αξίζει τον κόπο.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω;

Η ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες είναι μια σημαντική απόφαση. Επομένως, προτού κάνεις τα πρώτα βήματα, φρόντισε να έχεις κάνει την έρευνά σου και να έχεις κατανοήσει τους κινδύνους που μπορεί να εμπεριέχει.

Εάν αποφασίσεις να κάνεις ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες και έχεις βρει τον κατάλληλο πάροχο, προτείνουμε να ξεκινήσεις οποιαδήποτε σχέση εξωτερικής ανάθεσης με μια συμφωνία επιπέδου παροχής υπηρεσιών. Αυτό είναι ένα έγγραφο όπου μπορούν και τα δύο μέρη να συμφωνήσουν σχετικά με το τι αναμένεται. Ξεκαθάρισε ποιες είναι οι ευθύνες τους και όρισε μέτρα απόδοσης, ώστε να είσαι σίγουρος ότι η επιχείρησή σου επωφελείται από τη συνεργασία.

Η ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου χωρίς τις ευθύνες της διατήρησης μόνιμων υπαλλήλων. Όπως κάθε εργασιακή σχέση, χρειάζεται ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας. Θα πρέπει επίσης να ξέρεις ότι το πρώτο άτομο με το οποίο θα συνδεθείς δεν θα είναι πάντα το κατάλληλο. Συνέχισε να ελέγχεις και να αξιολογείς κατά πόσον η σχέση φέρνει πραγματική αξία στην επιχείρησή σου.

Ακόμα δεν ξέρεις αν πρέπει να αναθέσεις εργασίες σε εξωτερικούς συνεργάτες; Επικοινώνησε με τους Ψηφιακούς Συμβούλους του V-Hub για δωρεάν καθοδήγηση

Τελευταία Σχετικά Άρθρα