Γιατί είναι σημαντικά τα δεδομένα για την επιχείρησή μου

Δημιουργώντας μία επιχείρηση που βασίζεται στα δεδομένα

Ως επιχειρηματίας, θα έχεις σίγουρα ακούσει πολλά γύρω από την αξία που έχουν τα δεδομένα για την εταιρεία σου – ίσως όμως να μην έχεις ακούσει και τόσα πολλά για τα οφέλη που προσφέρουν και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να τα αξιοποιήσεις.

Στην πράξη, τα δεδομένα αφορούν κάθε πτυχή της επιχείρησής σου. Από τα ετήσια στοιχεία πωλήσεών σου και την καθημερινή επισκεψιμότητα πελατών στο κατάστημά σου, μέχρι τον χρόνο που αφιερώνουν οι εργαζόμενοί σου σε ορισμένες δραστηριότητες.

Αν και μεταξύ τους αυτά τα στοιχεία είναι πολύ διαφορετικά το ένα από το άλλο, κάθε ένα από αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμη πληροφορία για την ενίσχυση των λειτουργιών της επιχείρησής σου.

Είναι, ωστόσο, δύσκολο να πάρει κανείς τα ακατέργαστα αυτά δεδομένα και να τα μετατρέψει σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες χωρίς να διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις. Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε έναν σύντομο οδηγό πάνω στο «πώς» και το «γιατί» των δεδομένων σου. Περιλαμβάνονται επίσης κάποιες βασικές παρατηρήσεις που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα δεδομένα για να βελτιώσεις την επιχείρησή σου.

Γιατί είναι σημαντικά τα δεδομένα για την επιχείρησή μου;

Κάθε επιχείρηση οφείλει να μάθει πώς καταγράφονται και αναλύονται τα δεδομένα για να μπορεί να βελτιώσει τις διαδικασίες της, να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να αναπτυχθεί.

Από τον εντοπισμό τάσεων και τη μετατροπή τους σε πολύτιμες πληροφορίες έως την αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις είναι τεράστια. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να είναι έτοιμες για το μέλλον – εκείνες που γνωρίζουν πώς να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δεδομένων – έχουν περισσότερες πιθανότητες να αξιοποιήσουν τις εμπορικές προοπτικές των αναλύσεών τους (Πηγή: Έκθεση «Future Ready» της Vodafone 2020).

Αν και πολλοί κλάδοι συμφωνούν ότι υπάρχουν περισσότερα εμπορικά οφέλη στην αξιοποίηση διαφορετικών τύπων δεδομένων, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την αξιοποίηση των δεδομένων αυτών μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση της επιχείρησής σου.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τα δεδομένα για να αναπτύξω την επιχείρησή μου;

Είναι εύκολο λοιπόν να κατανοήσει κανείς ότι τα δεδομένα είναι απαραίτητα για μία επιχείρηση. Δυσκολότερος είναι ο τρόπος αξιοποίησής τους. H έκθεσή μας «Future Ready» αποκάλυψε επίσης ότι, ενώ πολλές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα των δεδομένων, τα περισσότερα δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους παραμένουν αναξιοποίητα.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσεις μία εκτενή στρατηγική δεδομένων αμέσως. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις μία στρατηγική δεδομένων είναι να εντοπίσεις συγκεκριμένα προβλήματα στην επιχείρησή σου και να εστιάσεις σε αυτά. Δυσκολεύεσαι να μετατρέψεις τους πελάτες της μίας φοράς σε τακτικούς πελάτες; Δεν μπορείς να κρατήσεις το ενδιαφέρον των επισκεπτών στην ιστοσελίδα σου; Δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις το προσωπικό σου; Όλες αυτές οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν διερευνώντας τα δεδομένα, το κλειδί όμως είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να επιλυθούν όλες οι προκλήσεις μαζί.

Για να κατανοήσεις το πόσο βοηθούν τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις μία δομημένη μεθοδολογία. Ακολουθούν πέντε πολύ χρήσιμα βήματα:

  • Πρόκληση: Ποιο πρόβλημα προσπαθείς να επιλύσεις στην επιχείρησή σου; Πώς επηρεάζει αυτό το πρόβλημα τη συνολική επιχειρηματική στρατηγική και τα αποτελέσματά;

  • Θέσε στόχους: Κατάγραψε σε ποιο σημείο βρίσκεσαι και πού θέλεις να πας ακολουθώντας τη στρατηγική ή το έργο δεδομένων σου – μην ξεκινήσεις προτού ορίσεις τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις, τις μετρήσεις που θα αναδείξουν την επιτυχία και τα βασικά ορόσημα στη διαδρομή σου

  • Συνειδητοποίησε: Ανακάλυψε εάν ήδη διαθέτεις τα απαραίτητα δεδομένα από τις λειτουργίες σου για να αποκτήσεις πληροφορίες σχετικά με αυτήν την συγκεκριμένη πρόκληση.

  • Αποκάλυψε: Διασφάλισε πως έχεις μετατρέψει τα ακατέργαστα δεδομένα σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες – τι αποκαλύπτουν τα δεδομένα σχετικά με το πώς μπορείς να βελτιώσεις τις επιχειρηματικές διαδικασίες σου;

  • Μετάδωσε: Βεβαιώσου ότι οι πληροφορίες αυτές θα μεταδοθούν στις σχετικές ομάδες της επιχείρησής σου. Αυτό όχι μόνο θα τις βοηθήσει να κατανοήσουν την αξία που προσφέρει η ανάλυση δεδομένων στην επιχείρηση (και θα τις εμπνεύσει πιθανόν να προτείνουν νέες εφαρμογές) αλλά θα τις προετοιμάσει για να εκτελέσουν τις απαιτούμενες αλλαγές.

Βασικές παρατηρήσεις για βέλτιστες πρακτικές στην στρατηγική δεδομένων

Αφού δημιουργήσεις το πλαίσιο της στρατηγικής δεδομένων σου, υπάρχουν και άλλοι προβληματισμοί σχετικά με τη διαχείριση, την ανάλυση και την προστασία των δεδομένων σου που θα πρέπει να λάβεις υπόψη. Ακολουθούν ορισμένες σκέψεις:

Αποθήκευσε τα δεδομένα σου με ασφάλεια και ιδιωτικότητα

Αποθήκευσε με ασφάλεια όλα τα δεδομένα για τα οποία είσαι υπεύθυνος. Σκέψου επίσης ποιοι έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά εντός τους οργανισμού σου – εάν ανήκεις σε μία ομάδα έξι ατόμων, χρειάζονται όλοι πρόσβαση; Το πώς θα διαχειριστείς αυτά τα δεδομένα θα εξαρτηθεί από τοπικούς νόμους και νόμους σχετικούς με τον κλάδο σου. Κάνε λοιπόν την έρευνά σου για να μάθεις τι ισχύει στην περίπτωσή σου. Οι εργαζόμενοί σου πρέπει και αυτοί να γνωρίζουν τις βέλτιστες πρακτικές γύρω από την ασφαλή διαχείριση των δεδομένων.

Είναι επίσης καλό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση παραβίασης των δεδομένων [προσθέστε σύνδεσμο αφού ενεργοποιηθεί].

Ενοποίησε τα δεδομένα σου

Αν και είναι εφικτό το να ασχοληθείς με κάθε έργο δεδομένων ξεχωριστά, καλό είναι να ενοποιήσεις τα δεδομένα σου σε ένα μέρος. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείς κάποια πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων για να μελετήσεις τις τάσεις των πελατών σου, θα χρειαστείς όσες περισσότερες πηγές γίνεται για να έχεις μία ολοκληρωμένη εικόνα. Μπορεί λοιπόν να χρειαστεί να καθαρίσεις και να ευθυγραμμίσεις πρώτα τις μορφές δεδομένων σου. Αφού το κάνεις αυτό, θα έχεις πρόσβαση σε ένα πλήθος αξιοποιήσιμων δεδομένων που θα μπορείς να μετατρέψεις σε πληροφορίες.

Ανάλυσε τα δεδομένα σου

Τα ακατέργαστα δεδομένα σου είναι άχρηστα εκτός και εάν έχεις τη δυνατότητα να εξάγεις πολύτιμες πληροφορίες από αυτά. Για να το κάνεις αυτό, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες μίας εταιρείας λύσεων επιχειρησιακής νοημοσύνης όπως είναι η Microsoft Power BI, η Sisense ή η Tableau. Σκέψου τι θέλεις να πετύχεις: Ευκολία χρήσης; Συνεργασία; Οπτικοποίηση δεδομένων; Διερεύνησε τις επιλογές σου για να βρεις αυτήν που σου ταιριάζει καλύτερα. Επιπλέον, αξίζει να παρακολουθήσεις ορισμένα δωρεάν μαθήματα από το Data Literacy Project που θα βοηθήσουν το προσωπικό σου να αναβαθμίσει τις δεξιότητές του όσον αφορά τη χρήση δεδομένων.

Για περισσότερες συμβουλές για το πώς το εργατικό δυναμικό της επιχείρησής σου θα είναι χαρούμενο και παραγωγικό, επικοινώνησε σήμερα με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο επιχειρήσεων, τον προσωπικό σου Vodafone Business Advisor.

Τελευταία Σχετικά Άρθρα