Τι σημαίνει η αύξηση του κόστους ζωής για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιχείρησή σας οι αυξήσεις του κόστους ζωής

Οι τιμές αυξάνονται και η πίεση δεν επηρεάζει μόνο τους καταναλωτές.

Με πολλές εταιρείες να προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν από το πλήγμα των μειωμένων λειτουργιών τα τελευταία δύο χρόνια και με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να πασουσιάζει σημαντική αύξηση , οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες και με το καθημερινό τους κόστος.

Από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας έως τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων, πολλοί οργανισμοί βρίσκονται στα όριά τους. Έτσι, συγκεντρώσαμε έναν κατάλογο για να σας δώσουμε μια ενιαία λύση για τα έξοδα που πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Αύξηση του πληθωρισμού

Δεδομένου ότι οι τιμές αυξάνονται σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, με την εκθετική αύξηση που βλέπουμε, ο πληθωρισμός θα πρέπει να λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού σας ή όταν καθορίζετε τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών σας.

Τα πάντα ακριβαίνουν - είτε μιλάμε για τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, είτε για τα ενοίκια γραφείων. Αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις όταν έρθει η ώρα να αποφασίσουν ποιες δαπάνες να μειώσουν.

Επιπλέον, οι καταναλωτές αλλάζουν και αυτοί τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Οι τάσεις δείχνουν ότι γενικά κάνουν λιγότερες μη απαραίτητες αγορές για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής. Έτσι, οι οργανισμοί δεν βρίσκονται μόνο αντιμέτωποι με το αυξανόμενο κόστος. Είναι αναγκασμένοι να διαχειρίζονται και τις τιμές για να διασφαλίσουν την οικονομική προσιτότητα των αγαθών και των υπηρεσιών τους και να δημιουργήσουν σταθερές ταμειακές ροές και κέρδη.

Οι τιμές των καυσίμων και οι λογαριασμοί ενέργειας είναι στα ύψη

Οι άνθρωποι λατρεύουν να βλέπουν τις τιμές να πέφτουν. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο και όταν παρουσιάζουν σταδιακή αύξηση - πόσο μάλλον όταν ανεβαίνουν απότομα. Μετά τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προχώρησαν στην σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου, πράγμα που με τη σειρά του οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Επιπλέον, δεδομένου ότι πολλοί εργαζόμενοι εταιρειών έχουν επιστρέψει πλέον στο γραφείο, οι αποφάσεις σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο τους συνεργατικούς χώρους εργασίας ή να διατηρήσετε τους λογαριασμούς ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Αυτός δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος για την αύξηση του κόστους ενέργειας. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στα ύψη και λόγω του αυξημένου κόστους χονδρικής. Αν και έχει θεσπιστεί πλαφόν στους λογαριασμούς των πελατών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με λογαριασμούς που μερικές φορές είναι διπλάσιοι ή τριπλάσιοι. Αυτό αποτελεί άλλη μια πρόκληση για την επιχείρησή σας και είναι ένας ακόμη λόγος για να μειώσετε τα έξοδα ώστε να μπορείτε να καλύψετε τα υψηλότερα τιμολόγια.

Για πολλές μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις, τα καύσιμα είναι επίσης ένα τεράστιο έξοδο που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Από την προμήθεια μέχρι τις παραδόσεις, από τις έμμεσες δαπάνες μέχρι τις μετακινήσεις του προσωπικού, η αύξηση των τιμών των καυσίμων μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο τιμολόγησης των προϊόντων και των υπηρεσιών. Όμως και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν δικές τους δαπάνες καυσίμων μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερους λογαριασμούς από τους προμηθευτές, καθώς αυξάνονται και οι δικές τους δαπάνες. Φροντίστε λοιπόν να το έχετε αυτό υπόψη σας όταν καταρτίζετε τον προϋπολογισμό σας.

Διατήρηση της δέσμευσης και της συμμετοχής των εργαζομένων

Με τη «Μεγάλη Παραίτηση» να βρίσκεται σε εξέλιξη, πολλοί εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη μετακινούνται αναζητώντας καλύτερες θέσεις εργασίας. Από πλευράς κόστους, αυτό είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει περαιτέρω τις επιχειρηματικές δαπάνες. Σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας, πολλές εταιρείες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την εύρεση και πρόσληψη κορυφαίων ταλέντων. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερες επιπτώσεις στο κόστος για το διάστημα κατά το οποίο παραμένει κενή μια θέση εργασίας, ενώ δαπανάται περισσότερος χρόνος και χρήμα κατά την κατάρτιση του νέου προσωπικού.

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται επίσης περισσότερα μετρητά προκαταβολικά για το στήσιμο και τις επιλογές παροχών, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν ένα επιθυμητό περιβάλλον στο οποίο να μπορεί να εξελιχθεί το προσωπικό. Εξάλλου, οι προσδοκίες των εργαζομένων έχουν αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια. Οι μη ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, οι ανιαρές θέσεις εργασίας και οι μη ανταγωνιστικές αμοιβές ωθούν πολλούς εργαζόμενους να αναζητήσουν εργασία αλλού.

Η αύξηση του κόστους επηρεάζει τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Επηρεάζει όμως και τους εργαζόμενους. Επομένως, τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επικεντρωθείτε στη διατήρηση του προσωπικού - ιδίως επειδή η επένδυση στην ομάδα σας μπορεί να αποτελέσει πολύ πιο επικερδής από την πρόσληψη νέων ταλέντων.

Έρχονται θετικές αλλαγές

Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να καταλάβετε και να λάβετε υπόψη σας. Έρχονται όμως αλλαγές. Αν και οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη διαχειρίζονται την κρίση με διαφορετικούς τρόπους (για παράδειγμα ορισμένες παρέχουν στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΕ), υπάρχουν επίσης μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να διασφαλίσετε την ομαλή και επιτυχή συνέχιση των εργασιών σας.

Από πού πρέπει να ξεκινήσετε; Εδώ, έχουμε αναλύσει μερικές μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να κάνετε την αρχή για ένα λαμπρό μέλλον. Ή, αν θέλετε απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο Vodafone Business Advisor σήμερα.

Τελευταία Σχετικά Άρθρα