Με αφορμή τον Οκτώβριο, που είναι παγκοσμίως αφιερωμένος στο Cybersecurity Awareness, την ευαισθητοποίηση γύρω από την κυβερνοασφάλεια, δίνουμε έμφαση στη σημασία της προστασίας των επιχειρήσεων από τις αυξανόμενες ψηφιακές απειλές.
Με το μοντέλο εργασίας στις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο να βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, το Cybersecurity εξελίσσεται σε έναν από τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον. Το τοπίο των απειλών γίνεται όλο και πιο πιεστικό, καθώς ένας μεγάλος όγκος εργασιών εκτελείται στο cloud, ενώ σημαντικά τμήματα του ανθρώπινου δυναμικού βρίσκονται σε υβριδική ή remote εργασία.
1 στις 3 ελληνικές επιχειρήσεις παραδέχεται σήμερα ότι έχει έρθει αντιμέτωπη με περιστατικά κυβερνοασφάλειας ή και κυβερνοεγκλήματος. Μάλιστα, τουλάχιστον 2 στις 3 φοβούνται πως μια τέτοια απειλή είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί. Και συνήθως, όταν συμβαίνει, επιφέρει και ζημιογόνα αποτελέσματα για μια εταιρία, που κλονίζουν το ίδιο το brand, την εμπιστοσύνη των πελατών, καθώς και τα έσοδα της επιχείρησης.
Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της Vodafone για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, τα πιο συχνά περιστατικά κυβερνοασφάλειας με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι το κακόβουλο λογισμικό (65%) και τα παραπλανητικά emails (62%). Ακολουθεί το «χακάρισμα» κοινωνικών δικτύων και emails (44%), ενώ λιγότερο έως ελάχιστα συχνά είναι τα περιστατικά παραβίασης προσωπικών δεδομένων πελατών ή το «χτύπημα» servers και το «κλείδωμα» αρχείων με στόχο την εκβίαση.
Είναι προφανές ότι καμία εταιρεία, μικρή, μεσαία ή μεγάλη, δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αδρανής. Ειδικά, καθώς οι επιχειρήσεις υιοθετούν ολοένα και περισσότερο λύσεις cloud και SaaS (Software as a Service), η ανάγκη για ασφαλή πρόσβαση και προστασία των δεδομένων γίνεται επιτακτική.
Ας δούμε τώρα, πως διαμορφώνονται οι τάσεις στην εργασία και συνεργασία:
Η τάση υιοθέτησης του cloud αναμένεται να συνεχιστεί, με τις περισσότερες εργασίες να μεταφέρονται σε αυτό, ενώ ήδη σήμερα οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν καθημερινά cloud εφαρμογές. Προβλέπεται πως μέχρι το 2028 το μεγαλύτερο ποσοστό των workloads θα τρέχει στο cloud. Αυτή η μετάβαση, ωστόσο, συνεπάγεται την αποθήκευση ευαίσθητων δεδομένων σε ψηφιακό περιβάλλον, γεγονός που επιβάλλει την ανάγκη για ασφαλείς λύσεις, που θα διασφαλίσουν την προστασία των δεδομένων, τη συμμόρφωση με κανονισμούς και την αποτελεσματικότητα των επιχειρησιακών διαδικασιών.
Η υιοθέτηση νέων μοντέλων εργασίας, όπως η υβριδική και η απομακρυσμένη εργασία, προάγει τη χρήση SaaS λύσεων, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγικότητας και των εσόδων. Από το 2025 ένα σημαντικό ποσοστό των εφαρμογών, που χρησιμοποιεί μια εταιρεία, θα ακολουθεί το συνδρομητικό μοντέλο, ενώ ήδη μεγάλος αριθμός εταιρειών στην Ελλάδα επιλέγει λύσεις SaaS, για να αυξήσει την παραγωγικότητα και τα έσοδά του. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται από κινδύνους στον κυβερνοχώρο, με την ασφαλή πρόσβαση να είναι απαραίτητη για την επιχειρησιακή συνέχεια, καθιστώντας αναγκαία την εκπαίδευση και την επένδυση σε συστήματα ασφαλείας.
Η ζήτηση για ασφαλή πρόσβαση τρίτων σε κρίσιμα συστήματα και δεδομένα έχει γίνει πλέον προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, καθώς και στην Ελλάδα ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών επιτρέπει την πρόσβαση τρίτων σε εσωτερικούς πόρους για τη διεκπεραίωση εργασιών μεταξύ των διαφόρων συνεργατών. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει και η έρευνα της Metron Analysis, πάνω από το 1/3 των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα των γνώσεων που διαθέτουν στην περιοχή του Cybersecurity, στρέφονται και αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες την ασφάλειά τους, χάρη στην τεχνογνωσία τους. Με τη συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες και προμηθευτές γενικότερα να γίνεται πιο αναγκαία, οι επιχειρήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν την προστασία τους, καθώς η πρόσβαση τρίτων σε συστήματα της εταιρίας επίσης φέρνει νέους κινδύνους. Με μια ισχυρή προσέγγιση στην κυβερνοασφάλεια, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη προς τους συνεργάτες τους, να μειώσουν τα κόστη και να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία της επιχείρησής τους.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο στόχο, το Vodafone Business μπορεί να αναδειχθεί σε πολύτιμο σύμμαχο των επιχειρήσεων. Αρκεί να απευθυνθούν σε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο του Vodafone Business για να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα προστασίας, μέσα από λύσεις cybersecurity που βασίζονται στο cloud ή να περιηγηθούν στο V-Hub, αποκτώντας πρόσβαση σε όλη την πληροφορία για την κυβερνοασφάλεια και σε προσωποποιημένες δωρεάν συμβουλές.
Με μια δυναμική προσέγγιση, με βάση τις λύσεις κυβερνοασφάλειας που υπογράφει η Vodafone, οι επιχειρήσεις θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη προς τους προμηθευτές, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, διατηρώντας την επιχειρησιακή συνέχεια, μειώνοντας τα κόστη και αυξάνοντας τα έσοδα.
Περιηγήσου στο V-Hub και λάβε εξατομικευμένες και δωρεάν συμβουλές για την επιχείρησή σου μέσα από τα άρθρα μας.
Κλείσε ραντεβού με τον Σύμβουλο του V-Hub για να συζητήσετε για μέτρα πρόληψης που μπορείς να λάβεις ώστε να θωρακίσεις καλύτερα την επιχείρησή σου.
Χτίσε ανθεκτικότητα από μέσα προς τα έξω. Χρήσιμές συμβουλές σχετικά υπάρχουν στην έρευνα Fit for a Secure Future, η οποία παρέχει επιπλέον γνώσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων.
Η κυβερνοασφάλεια δεν είναι απλώς μια τεχνική ανάγκη, αλλά μια στρατηγική προτεραιότητα για το μέλλον της εργασίας. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, επένδυση και προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των δεδομένων τους και να προετοιμαστούν για την ψηφιακή εποχή.