Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Fit for an Innovative Future: Η καινοτομία στην καρδιά των επιχειρήσεων

Άρθρα
14 Jun 2024

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων συντελείται με ταχείς ρυθμούς, ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές που επέβαλλε η πανδημία, χωρίς, ωστόσο, πάντα να οδηγεί στην αλλαγή κουλτούρας και την επιχειρηματική ολοκλήρωση. Όπως συμβαίνει και με μια άλλη δομική επιχειρηματική στρατηγική, αυτή που αφορά στην κυβερνοασφάλεια, έτσι και στην καινοτομία, οι εταιρείες που πετυχαίνουν να την ενσωματώσουν στην «καρδιά» της επιχειρηματικής τους καθημερινότητας είναι αυτές που καταφέρνουν, τελικά, να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες, αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις.

Δεν χρειάζεται η μετάβαση αυτή να είναι μια επίπονη και δαπανηρή διαδικασία, αλλά μέσα από μια στρατηγική επιλογή και αναγνώριση των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων να ενσωματωθεί η καινοτομία στην καρδιά της επιχειρηματικής λειτουργίας.

Η έρευνα «Fit for an Innovative Future» της Omdia για λογαριασμό του Vodafone Business διαπιστώνει ότι πλέον η καινοτομία δεν περιορίζεται μόνο σε νέα προϊόντα ή υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις που θεωρούνται «Fit for an Innovative Future» αναγνωρίζουν τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης, τοποθετώντας την καινοτομία στον πυρήνα της στρατηγικής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το 84% των επιχειρήσεων που κερδίζει τη συγκεκριμένη αναγνώριση έχει μια καθορισμένη στρατηγική καινοτομίας, σε σύγκριση με 56% των μη έτοιμων για την καινοτομία εταιρειών.

Η σημερινή έννοια της καινοτομίας

Περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις, όταν ερωτώνται τι σημαίνει καινοτομία, κάνουν λόγο για «δημιουργικές καινοτόμες επιχειρηματικές διαδικασίες», «προσαρμογή των προϊόντων και των υπηρεσιών στις ανάγκες των πελατών», «περισσότερη δημιουργικότητα στην επίλυση των προβλημάτων» και «καινοτόμες προσεγγίσεις στην αλληλεπίδραση με τους πελάτες». Την ίδια στιγμή, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 28% των εταιρειών ταυτίζει την καινοτομία με την επικράτηση έναντι του ανταγωνισμού, ενώ το 21% βλέπει την καινοτομία ως μέσο για τη μεγέθυνση της επιχείρησης, ευρήματα που επιβεβαιώνουν ότι η καινοτομία είναι πλέον πολυδιάστατη και εκτείνεται σε μια σειρά από λειτουργίες.

Μάλιστα, σε ένα μεγάλο βαθμό, το μέγεθος μιας εταιρείας παίζει καταλυτικό ρόλο στο πώς αντιμετωπίζει την πρόκληση της καινοτομίας. Για παράδειγμα, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (2-9 εργαζόμενοι) απαντούν σε ποσοστό 45% πως αν δεν καινοτομήσουν, θα χάσουν πελάτες. Ταυτόχρονα, πάντως, μόνο μία στις τρεις δηλώνει ότι έχει ενσωματώσει την καινοτομία στον πυρήνα της στρατηγικής της. Η διαπίστωση αυτή δείχνει αφενός πως ακόμη και οι πιο μικρές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της καινοτομίας, αφετέρου, ωστόσο, δεν την αγκαλιάζουν για μια σειρά από αιτίες.

Το ποσοστό των εταιρειών που έχουν εντάξει την καινοτομία στην κουλτούρα τους αυξάνεται όσο μεγαλώνει το μέγεθός τους: το 37% των επιχειρήσεων με 10 έως 49 εργαζόμενους απαντά ότι η καινοτομία αποτελεί δομικό συστατικό στοιχείο της εταιρικής κουλτούρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις εταιρείες με περισσότερους από 250 εργαζόμενους είναι 41%.

Ποια χαρακτηριστικά διέπουν τις Fit for the Future επιχειρήσεις;

Η μελέτη αναγνωρίζει ως «Fit for an Innovative Future» επιχειρήσεις εκείνες που ασπάζονται προοδευτικές λειτουργίες και ψηφιακές αρχές και, ως εκ τούτου, υιοθετούν νέες πρωτοβουλίες καινοτομίας. Οι εταιρείες που είναι έτοιμες για ένα καινοτόμο μέλλον έχουν θετική στάση απέναντι στην αλλαγή, είναι ανοικτές στις νέες τεχνολογίες και διαθέτουν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μετασχηματίσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Οι εν λόγω εταιρείες έχουν μια ευρύτερη στρατηγική για το μέλλον και διακρίνονται για την προσαρμοστικότητά τους, καθώς μπορούν να αντιδρούν γρήγορα σε νέες προκλήσεις και εισέρχονται ταχύτερα στην αγορά από τους ανταγωνιστές τους.

Η προσέγγιση και τα βήματα που ακολουθούν οι επιχειρήσεις προς την καινοτομία

Η έρευνα δίνει απαντήσεις για τον οδικό χάρτη που ακολουθούν οι εταιρείες που θεωρούνται σήμερα «Fit for an Innovative Future». Το πρώτο βήμα που κάνουν είναι να τοποθετήσουν την καινοτομία στα θεμέλιά τους. Για αυτές η καινοτομία ξεκινά νωρίς, δεν είναι μια μεταγενέστερη τακτική και συνδέεται με κάθε επιχειρηματική απόφαση. Στην εμπροσθοφυλακή των «Fit for an Innovative Future» εταιρειών βρίσκονται εκείνες που υιοθετούν τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, αποκτώντας σημαντικό ψηφιακό πλεονέκτημα. Όσον αφορά τις top τεχνολογίες που συνδέονται με την καινοτομία, οι ίδιες οι επιχειρήσεις κατονομάζουν τις λύσεις κυβερνοασφάλειας (27%), τις εφαρμογές συνεργασίας (collaboration applications - 23%), τη mobile συνδεσιμότητα (23%), το cloud (22%), τις υψηλές ταχύτητες σταθερής ευρυζωνικότητας (21%) και τις λύσεις IoT (20%). Την ίδια στιγμή, οι πραγματικά καινοτόμες εταιρείες είναι αυτές που καλλιεργούν συστηματικά την καινοτομία στο εργατικό δυναμικό, από τον κάθε ένα εργαζόμενο μέχρι την ηγετική ομάδα, αναπτύσσοντας διαδικασίες για την προώθηση της καινοτομίας και ενθαρρύνοντας τις αντίστοιχες πρακτικές.

Οι εταιρείες που είναι έτοιμες για ένα καινοτόμο μέλλον, έχουν αντιληφθεί τον κρίσιμο ρόλο της εύρεσης ενός αξιόπιστου συνεργάτη, που θα τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της καινοτομίας. Αυτό τον ρόλο εγγυάται η Vodafone, προσφέροντας σε κάθε πελάτη ξεχωριστά εκείνες τις λύσεις που χρειάζεται, αλλά και την end-to-end υποστήριξη και συμβουλευτική στον κάθε ένα πελάτη ξεχωριστά, ώστε βάσει των δικών του αναγκών και προτεραιοτήτων, να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα για την επιχείρησή του.

Έχοντας και η ίδια την καινοτομία στα θεμέλια της λειτουργίας της, η Vodafone χαράσσει μαζί με τις εταιρείες το στρατηγικό όραμα που χρειάζονται για την ασφαλή ανάπτυξή τους, χτίζοντας και εφαρμόζοντας εξατομικευμένες λύσεις για κάθε επιχείρηση, ώστε να μπορέσει να εισπράξει το διευρυμένο μέρισμα που εγγυάται ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Εσύ, πώς θα κάνεις την επιχείρησή σου «Fit for an Innovative Future»;

  1. Κατέβασε το πλήρες report για να λάβεις χρήσιμα insights σχετικά με το τι προσφέρει μία ολιστική στρατηγική καινοτομίας και ποια είναι τα οφέλη της ενσωμάτωσής της στην καρδιά μιας επιχείρησης.

  2. Επισκέψου το Κέντρο Γνώσης του V-Hub που είναι επίσης γεμάτο με πληροφορίες, άρθρα και πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στο ψηφιακό σου ταξίδι.

  3. Συνομίλησε με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο και λάβε δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη για την ψηφιακή εξέλιξη της επιχείρησής σου.

Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση σας!

Τελευταία Σχετικά Άρθρα