Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Τα υπέρ και τα κατά εκμάθησης κώδικα – Αξίζει τον χρόνο σου;

Άρθρα
20 Jun 2023

Τα τελευταία χρόνια, η γνώση κώδικα έχει γίνει μια ολοένα και πιο επιθυμητή δεξιότητα. Ωστόσο, ως ιδιοκτήτης επιχείρησης που θέλει να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα, αξίζει τον χρόνο σου η εκμάθηση κώδικα; Σε αυτό το άρθρο θα ερευνήσουμε τις επιλογές σου.

Τι είναι ο κώδικας για τις ιστοσελίδες;

O κώδικας μιας ιστοσελίδας είναι μια σειρά περίπλοκων αλληλουχιών ψηφίων και αριθμών, που όλα μαζί σχηματίζουν το κείμενο που διαβάζεις, τα χρώματα και τα σχήματα που βλέπεις στην ιστοσελίδα, και τα σημεία που κάνεις κλικ. Ο κώδικας είναι τόσο περίπλοκος, που είναι από μόνος του μια γλώσσα, που ονομάζεται “HTML”. Όλα αυτά είναι “γραμμένα” και δοκιμασμένα από έναν κωδικοποιητή ιστοσελίδων.

Πόσος χρόνος μου χρειάζεται για μάθω κώδικα;

Η εκμάθηση κώδικα μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες, ανάλογα με την προηγούμενη εμπειρία σου, τον χρόνο που αφιερώνεις στην εκμάθησή του και στην πολυπλοκότητα του έργου δημιουργίας της ιστοσελίδας σου.

Ποιο είναι το “κόστος ευκαιρίας” της διάθεσης του χρόνου μου για την εκμάθηση του;

Με λίγα λόγια, τι εναλλακτικές δυνατότητες θα χάσεις κωδικοποιώντας την ιστοσελίδα σου; Θα είναι μακροπρόθεσμα “κεφάλαιο” για την επιχείρηση οι εβδομάδες ή οι μήνες μελέτης που θα διαθέσεις,; Ή θα ήταν προτιμότερο να πληρώσεις έναν επαγγελματία προγραμματιστή γι' αυτές τις δεξιότητες, ενώ εσύ θα αναλώνεις το χρόνο σου σε πιο σημαντικές ενέργειες;

Γιατί να μάθω κώδικα;

Το να γίνεις επαρκής γνώστης κώδικα θα σου επιτρέψει την δημιουργία της ιστοσελίδας σου από το μηδέν και η εμφάνιση και λειτουργία της θα είναι ακριβώς όπως την θέλεις.

Είναι δύσκολη η εκμάθηση κώδικα;

Η εκμάθηση κώδικα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Θα χρειαστείς σωστή αντίληψη εννοιών προγραμματισμού και μια νοοτροπία ότι θα επιτύχεις, ούτως ώστε να φτιάξεις μια απλή ιστοσελίδα που εκφράζει την επιχείρηση σου.

Είναι ακριβή η εκμάθηση κώδικα;

Υπάρχουν διαδικτυακά μαθήματα που διατίθενται δωρεάν ή είναι προσιτά, περιλαμβάνοντας τα CodeAcademy και Udemy. Μπορείς επίσης να επενδύσεις σε πιο διεξοδικά μαθήματα για να μάθεις συγκεκριμένες γλώσσες κώδικα.

Είναι χρήσιμος ο κώδικας για επιχειρηματίες;

Τα θετικά

  • Δώσε ζωή στις ιδέες σου χωρίς να εξαρτάσαι από ακριβούς προγραμματιστές.

  • Ενημέρωνε/Αναβάθμιζε την ιστοσελίδα σου, χωρίς την ανάγκη τρίτων.

  • Μάθε πώς να δημιουργείς πολυπλοκότερες ιστοσελίδες.

Τα αρνητικά

  • Η εκμάθηση του είναι πλήρης απασχόληση για αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

  • Η προσοχή σου δεν θα εστιάζει στις καθημερινές λειτουργίες της επιχείρησης.

  • Το οικονομικό κόστος περιλαμβάνει το κόστος πολλών εβδομάδων του προσωπικού σου χρόνου, περιλαμβανομένου και του κόστους τυχόν προγραμμάτων ή μαθημάτων.

  • Θα αποκτήσεις δεξιότητες αρχαρίου, αντί να εκμεταλλευτείς αυτές ενός επαγγελματία γνώστη.

Χρειάζεται να μάθω κώδικα ή προγραμματισμό;

Εξαρτάται από την επιχείρηση σου. Εάν η ιστοσελίδα χρειάζεται καθημερινή ενημέρωση και είναι δική σου ευθύνη, τότε μπορεί να είναι επωφελής γνώση. Εάν όχι, προτιμότερο είναι να την αναθέσεις ή να χρησιμοποιήσεις ένα κατασκευαστή ιστοσελίδων όπως το Webflow ή το Wix, που σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις μια απλή ιστοσελίδα σε 1 έως 4 εβδομάδες.

Πόσο κοστίζει να το αναθέσω σε έναν προγραμματιστή;

Μπορείς να πληρώσεις λίγες εκατοντάδες ευρώ, σε έναν νέο προγραμματιστή στο Fiverr, για μια απλή ιστοσελίδα μιας σελίδας. Ωστόσο, εάν θέλεις μια επιτήδεια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου, με βάση δεδομένων, εξεζητημένα γραφικά, κινούμενες εικόνες ή βίντεο, θα χρειαστείς κάποιον πιο έμπειρο που μπορεί να χρεώσει από αρκετές εκατοντάδες έως δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Αξίζει η εκμάθηση κώδικα;

Για να κρίνεις εάν αξίζει οικονομικά, συνέκρινε το κόστος ανάθεσης κατασκευής και ενεργειών συντήρησης της ιστοσελίδας σου και το κόστος να το κάνεις εσύ (μην ξεχάσεις να συνυπολογίσεις το κόστος της απουσίας σου από άλλες λειτουργίες της επιχείρησης). Μήπως αξίζει με την έννοια ότι είναι κάτι που σε γεμίζει σαν άνθρωπο; Θα σε βοηθήσει να επιτύχεις τους μακροπρόθεσμους στόχους σου; Μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις.

Μίλησε με έναν από τους ψηφιακούς μας συμβούλους στο V-Hub για περισσότερη καθοδήγηση και επιπλέον προσωπικές ψηφιακές συμβουλές για την επιχείρηση σου. Μάθε περισσότερα.

Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση σας!

Τελευταία Σχετικά Άρθρα