Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Ένας εύκολος τρόπος να μάθεις αν η επιχείρησή σου επενδύει σωστά, σε νέες τεχνολογίες

Ακολούθησε μια προσεκτική προσέγγιση για να υποστηρίξεις τα ψηφιακά σχέδια της επιχείρησής σου

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, ίσως το ένστικτό σου να σου λέει να μειώσεις τις δαπάνες σου. Εξάλλου, η μείωση των δαπανών μπορεί μερικές φορές να σου προσφέρει την εξαιρετικά σημαντική ευελιξία που χρειάζεσαι όταν ανησυχείς για τη ρευστότητά σου.

Ωστόσο, ένα καλά μελετημένο σχέδιο που θα σε καθοδηγεί στις επενδύσεις σου στην τεχνολογία μπορεί να σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης κόστους διαβίωσης.

Τι είναι ένα ψηφιακό σχέδιο δράσης;

Με λίγα λόγια, ένα ψηφιακό σχέδιο είναι μια μελετημένη προσέγγιση σχετικά με το πώς χρησιμοποιείς την τεχνολογία για να βοηθήσεις την επιχείρησή σου. Αυτό μπορεί να εστιάζει σε ό,τι κι αν επιλέξεις ανάλογα με το τι θα είναι πιο χρήσιμο για την επιχείρησή σου – βοήθεια με την πρόσληψη νέων μελών στην ομάδα για παράδειγμα, ή δημιουργία καλύτερης αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας μεταξύ των πελατών.

Ανεξάρτητα από τη χρήση, η ύπαρξη μιας καλά σχεδιασμένης προσέγγισης μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πώς να χρησιμοποιείς τους τεχνικούς σου πόρους πιο αποτελεσματικά, ειδικά όταν οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι.

Γιατί χρειάζεσαι ένα τέτοιο σχέδιο;

Η εφαρμογή ενός σχεδίου είναι πάντα χρήσιμη και ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους διαβίωσης, όταν υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα από ότι συνήθως.

Οι πελάτες θα το σκέφτονται δύο φορές πριν αγοράσουν οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία, οπότε θα πρέπει να φροντίζεις ώστε να επιλέγουν το δικό σου. Έτσι, σε μια περίοδο που προσπαθείς να τραβήξεις την προσοχή τους, ένα σχέδιο δράσης μπορεί να σε βοηθήσει να τους γνωρίσεις καλύτερα. Γνωρίζοντας τι τους ενδιαφέρει περισσότερο και ποιες είναι οι ανάγκες και οι προτιμήσεις τους, θα μπορείς να τους παρουσιάσεις την επιχείρησή σου την κατάλληλη στιγμή.

Αφού ενημερωθείς για το τι θέλουν οι πελάτες σου, θα είναι πολύ πιο εύκολο να τους προσεγγίσεις. Ακολούθως, το σχέδιο θα μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις πώς θα τους προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, οι στοχευμένες διαφημίσεις είναι μεν καλές, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικές δαπάνες, εάν δεν εφαρμόζεις μια στρατηγική προσέγγιση ως προς αυτές. Επομένως, θα πρέπει πριν επενδύσεις να σιγουρευτείς ότι αυτή η προσέγγιση λειτουργεί για τους πελάτες σου.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο μπορείς να διαφημίζεις την επιχείρησή σου. Προτού όμως τους αφιερώσεις τον χρόνο και το χρήμα σου, θα πρέπει να είσαι σίγουρος(η) ότι επιλέγεις τα κατάλληλα κανάλια. Οι παλαιότερες γενιές μπορεί να χρησιμοποιούν το Facebook, οι Millennials το Instagram, ενώ οι Gen-Zers είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν πληροφορίες από το TikTok. Κατά την ανάπτυξη της προσέγγισής σου, μάθε πού αλληλεπιδρούν οι πελάτες σου. Έτσι, θα διαφημίζεσαι στα κατάλληλα άτομα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να θέσεις σε εφαρμογή ένα σχέδιο είναι για να συμβαδίζεις (και να ανταγωνίζεσαι) με επιχειρήσεις που έχουν την ίδια νοοτροπία με τη δική σου επιχείρηση. Αν το έχεις σκεφτεί αυτό εκ των προτέρων, θα μπορείς να βλέπεις σε τι διαφέρουν οι εταιρείες και τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σας, αλλά και τι ομοιότητες έχουν. Αν θέλεις να κάνεις την επιχείρησή σου να ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος, θα πρέπει να παρακολουθείς τι κάνουν οι άλλοι και να έχεις πάντα το νου σου στους ανταγωνιστές σου!

Πώς μπορώ να δημιουργήσω ένα σχέδιο χαμηλού κόστους;

Το καλό είναι ότι η εκπόνηση ενός σχεδίου δεν χρειάζεται να κοστίζει μια περιουσία.

Καταρχάς, δες ποια είναι τα δυνατά σου σημεία, οι αδυναμίες σου, οι ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζεις. Είναι σημαντικό να λαμβάνεις υπόψη σου όλες τις πτυχές. Λαμβάνοντας υπόψη τα δυνατά σημεία και τις ευκαιρίες που έχει η επιχείρησή σου, θα μπορείς να αρχίσεις να παρατηρείς τομείς στους οποίους μπορείς να κάνεις περισσότερα. Στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες και τις απειλές που πιθανό να αντιμετωπίζει η επιχείρησή σου, θα μπορείς να εντοπίσεις τομείς που χρήζουν βελτίωσης για να γίνει η επιχείρησή σου ισχυρότερη.

Αφού αναλύσεις αυτές τις πτυχές, το επόμενο βήμα είναι να θέσεις τη βασική σου προτεραιότητα. Για να το κάνεις αυτό, σου προτείνουμε να θέσεις SMART στόχους για την επιχείρησή σου. Τι σημαίνουν τα αρχικά SMART; Specific (Συγκεκριμένους), Measurable (Μετρήσιμους), Attainable (Εφικτούς), Relevant (Σχετικούς), και Time-bound (με προθεσμία). Για παράδειγμα, ίσως θα μπορούσες να θέσεις σαν στόχο να αυξήσεις τις πωλήσεις σου κατά 10% τους επόμενους έξι μήνες ή να αποκτήσεις 5.000 ακόλουθους στο Instagram μέχρι το τέλος του έτους.

Έχοντας έναν ξεκάθαρο στόχο, θα δώσεις κατεύθυνση στο ψηφιακό σου σχέδιο και θα μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου πιο εύκολα.

Τόσο εν μέσω ύφεσης όσο και μετά

Η δημιουργία ενός ψηφιακού σχεδίου μπορεί να είναι μια πρόκληση για κάθε επιχείρηση. Είναι σημαντικό όμως να κάνεις τα βήματα που χρειάζονται για να δεις ποια είναι η θέση σου στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείσαι. Έτσι, θα μπορείς να ξεχωρίζεις.

Ότι κι αν θέλεις να επιτύχεις, καλό είναι να αφιερώσεις χρόνο για τη δημιουργία ενός ψηφιακού σχεδίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της κρίσης κόστους διαβίωσης. Φρόντισε να επενδύεις τα χρήματά σου εκεί που πρέπει. Κάνοντας δυναμικά πρώτα βήματα, η επιχείρησή σου θα έχει σίγουρα ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της.

Δεν είσαι σίγουρος(η) από πού να αρχίσεις; Κλείσε ραντεβού με τον προσωπικό σου σύμβουλο, Vodafone Business Advisor για να σε βοηθήσει.

Αν πάλι θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να στηρίξεις την ομάδα σου εν μέσω αυτής της οικονομικά δύσκολης περιόδου, συνέχισε να διαβάζεις εδώ.

Τελευταία Σχετικά Άρθρα