Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Απλά και οικονομικά βήματα για μία πιο πράσινη επιχείρηση

Όλο και περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα και να αναστρέψουμε την κλιματική αλλαγή.

Σε προσωπικό επίπεδο, οι μικρές αυτές δράσεις είναι αρκετά απλές και ίσως κάνεις ήδη αρκετές από αυτές – είτε ανακυκλώνεις τα απόβλητά σου, είτε πας στα μαγαζιά με τα πόδια αντί να παίρνεις το αυτοκίνητο.

Πέρα όμως από τις προσωπικές μας δράσεις, πρέπει και οι εταιρείες να αποδείξουν τώρα ότι η βιωσιμότητα αποτελεί μέρος του DNA τους και ότι συμβάλλουν στο κοινό καλό. Γιατί η υιοθέτηση μιας πιο βιώσιμης στρατηγικής δεν ωφελεί μόνο τον πλανήτη – κάνει καλό και στις επιχειρήσεις. Μία πράσινη στρατηγική μπορεί να μειώσει το κόστος και να αυξήσει τα κέρδη σου. Θα κερδίσεις επίσης το σεβασμό του προσωπικού και των πελατών σου οι οποίοι εστιάζουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στις πράσινες πρακτικές των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται ή συναλλάσσονται¹.

Εάν είσαι επιχειρηματίας, οι παρακάτω απλοί τρόποι θα σε βοηθήσουν να κάνεις στροφή σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς υψηλό κόστος:

1. Σκέψου τους λογαριασμούς σου

Μπορεί να μην έχεις πολυσκεφτεί πόσα χρήματα ξοδεύει η εταιρεία σου σε λογαριασμούς, μπορείς όμως να κάνεις κάποιες απλές αλλαγές που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τις εκπομπές σου. Παρακολούθησε και διαχειρίσου καλύτερα την κατανάλωση ενέργειάς σου, εγκαθιστώντας έναν έξυπνο μετρητή. Ο έξυπνος μετρητής σε προειδοποιεί όταν γίνεται υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, πράγμα που σου επιτρέπει να εντοπίζεις και να περιορίζεις τη χρήση ορισμένων ενεργοβόρων συσκευών που εκτινάζουν τους λογαριασμούς στα ύψη. Εάν είναι δυνατό, επίλεξε κάποιον πάροχο που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

2. Έλεγξε τις ηλεκτρονικές συσκευές σου

Περιόρισε τη χρήση ενέργειάς σου με τους παρακάτω εύκολους τρόπους. Επίλεξε λαμπτήρες LED καθώς χρησιμοποιούν 10 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από τους κανονικούς λαμπτήρες αλογόνου και διαρκούν περισσότερο. Επίσης, εξέτασε σε βάθος τις παλιές συσκευές σου. H παλιά ηλεκτρική σου θερμάστρα θα αδειάσει το πορτοφόλι σου προτού καλά το καταλάβεις, απομακρύνοντάς σε ακόμα περισσότερο από τους στόχους CO2 σου. Προσπάθησε ωστόσο, να βρεις τρόπους να απορρίψεις τις παλιές συσκευές σου υπεύθυνα. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste) αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή αποβλήτων στον κόσμο, είναι επομένως καλύτερο να τα δώσεις αλλού, εάν είναι δυνατόν.

3. Κατάργησε το χαρτί

Μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και χωρίς χαρτί χρησιμοποιώντας μια σειρά καταπληκτικών ψηφιακών εργαλείων. Έτσι, όχι μόνο θα καταφέρεις να μειώσεις τον όγκο των αποβλήτων αλλά θα περιορίσεις και όσα έξοδα σχετίζονται με τη χρήση χαρτιού, π.χ. εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα και μελάνια. Η διαχείριση γίνεται επίσης παιχνιδάκι! Κατάργησε το χαρτί και στις δραστηριότητες μάρκετινγκ. Αν και τα παραδοσιακά έντυπα φυλλάδια είναι ίσως πιο οικεία, η στοχευμένη ψηφιακή διαφήμιση είναι συνήθως πιο αποτελεσματική.

4. Αναθεώρησε τα επαγγελματικά ταξίδια

Τα γεγονότα του 2020 απέδειξαν ότι η τηλεργασία αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή δουλειά στο γραφείο. Οι μετακινήσεις προς και από το γραφείο περιορίστηκαν με αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Γιατί λοιπόν να μην προσφέρεις στους υπαλλήλους σου την ευκαιρία να εργάζονται λίγες μέρες την εβδομάδα από το σπίτι τους; Υπάρχουν πολλά ψηφιακά εργαλεία που δεν κοστίζουν πολλά χρήματα και εξασφαλίζουν το ότι οι ομάδες σου θα παραμένουν συνδεδεμένες οπουδήποτε και αν βρίσκονται τα μέλη τους. Το προσωπικό σου θα εκτιμήσει επίσης τη βελτίωση στην ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αφοσίωση στην εταιρεία και διατήρηση του εργατικού δυναμικού.

5. Έλεγξε τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις πρώτες ύλες σου

Μπορεί να είσαι όσο «πράσινος» και «καθαρός» θέλεις, εάν όμως οι προμηθευτές σου δε λειτουργούν υπεύθυνα, θα εξακολουθείς να είσαι υπόλογος για τις εκπομπές άνθρακά τους στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά ψηφιακά εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να επαληθεύσεις τα διαπιστευτήρια των προμηθευτών σου πριν ξεκινήσεις να συνεργάζεσαι μαζί τους. Εάν γίνεται, επίλεξε να συνεργαστείς με έναν τοπικό προμηθευτή για να μειώσεις εκπομπές που οφείλονται στη μεταφορά υλικών και αγαθών προς την εταιρεία σου.

6. Ζήτα από τους εργαζομένους σου να σκέφτονται και να ενεργούν οικολογικά

Τέλος, είναι η συλλογική συμπεριφορά των εργαζομένων σου που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε βιώσιμοι. Ενθάρρυνέ τους να κάνουν απλά πράγματα όπως το να σβήνουν τα φώτα στο τέλος της ημέρας ή να έρχονται στη δουλειά με το ποδήλατο για να σε βοηθήσουν να μειώσεις το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα της επιχείρησής σου.

Η βιωσιμότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας εταιρείας έτοιμης για το μέλλον (Future Ready Business). Συζήτησε δωρεάν με κάποιον από τους Συμβούλους Επιχειρήσεών μας στο V-Hub και ανακάλυψε πολλούς άλλους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις τους πράσινους στόχους σου.

¹https://www.researchgate.net

Τελευταία Σχετικά Άρθρα