Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Τι είναι η κλοπή εταιρικής ταυτότητας; Πώς να προστατεύσετε την επιχείρησή σας

Άρθρα
24 Nov 2023

Η κλοπή επιχειρηματικής ταυτότητας αποτελεί πλέον μια πραγματική και αυξανόμενη ανησυχία για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Εξετάζουμε τις τακτικές των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, τις πιθανές συνέπειες και αποκαλύπτουμε τις αποτελεσματικές στρατηγικές για να τους κρατήσουμε αποκλεισμένους.

Τι είναι η κλοπή εταιρικής ταυτότητας;

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ, μπορεί να κλαπεί η ταυτότητα μιας επιχείρησης; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο ναι. Γνωστή ως κλοπή εταιρικής ταυτότητας ή κλοπή επιχειρηματικής ταυτότητας, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές. Όπως και η κατάχρηση της ταυτότητας κάποιου, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου κλέβουν κρίσιμες πληροφορίες μιας εταιρείας - όνομα, διεύθυνση, στοιχεία πιστωτικής κάρτας κ.λπ. για να διαπράξουν απάτη. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη λήψη πίστωσης, τη λήψη δανείων, την αγορά αντικειμένων ή ακόμα και την εξαπάτηση των πελατών σας - όλα στο όνομα της επιχείρησής σας.

Ωστόσο, παρόλο που το 91% των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στον τομέα της ασφάλειας αντιμετώπισε ένα περιστατικό ασφαλείας τον τελευταίο χρόνο, πάνω από το 65% των επιχειρήσεων εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν από ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Πώς μπορεί να συμβεί κλοπή εταιρικής ταυτότητας;

Ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν οι κλέφτες επιχειρηματικής ταυτότητας; Δυστυχώς, έχουν μια εργαλειοθήκη στρατηγικών για να σας αποσπάσουν πληροφορίες. Οι συνήθεις ύποπτοι περιλαμβάνουν:

  • Ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Αυτά τα πονηρά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φαίνονται αξιόπιστα, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να σας ξεγελάσουν ώστε να μοιράζεστε ευαίσθητες πληροφορίες, να κάνετε κλικ σε επικίνδυνους συνδέσμους ή να κάνετε λήψη κακόβουλου λογισμικού. Συχνά μοιάζουν σαν να προέρχονται από την τράπεζά σας ή μια εταιρεία πιστωτικών καρτών για να δημιουργήσουν μια αίσθηση επείγοντος, κάνοντάς σας να ενεργείτε χωρίς να σκέφτεστε.

  • Ψεύτικα τιμολόγια

Αυτά μοιάζουν σαν να τιμολογείστε πραγματικά για προϊόντα ή υπηρεσίες που χρησιμοποιεί η επιχείρησή σας. Οι εγκληματίες τείνουν να στέλνουν τα τιμολόγια απευθείας στο τμήμα Λογαριασμών σας, ελπίζοντας ότι θα πληρώσετε χωρίς να το αμφισβητήσετε.

  • Φορολογική κατάθεση

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ενδέχεται να συμπληρώσουν ψευδείς φορολογικές δηλώσεις χρησιμοποιώντας το όνομα της επιχείρησής σας για να λάβουν μια βαριά επιστροφή φόρου. Τα επακόλουθα θα μπορούσαν να σας αφήσουν να αποπληρώνετε φόρους που δεν χρωστούσατε ποτέ και έναν πιθανό έλεγχο από τις τοπικές φορολογικές αρχές - κοστίζοντας χρόνο, πόρους και πιθανώς περισσότερα χρήματα.

  • Ψεύτικοι λογαριασμοί κοινωνικών μέσων:

Τα ψεύτικα προφίλ κοινωνικών μέσων χρησιμοποιούν το όνομα και το λογότυπο της επιχείρησής σας για να ξεγελάσουν τους πελάτες και τους συνεργάτες σας να αποκαλύψουν ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας αφήσει με  άδεια την τσέπη και να έχετε μια αρνητική φήμη.

  • Παρόμοιες ιστοσελίδες:

Παρόμοια με τους ψεύτικους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, αυτοί οι παραπλανητικοί ιστότοποι είτε μιμούνται τον ιστότοπο της εταιρείας σας για να πείσουν τους πελάτες σας να αποχωριστούν με ευαίσθητες πληροφορίες, είτε αντικατοπτρίζουν ένα αξιόπιστο ίδρυμα όπως μια τράπεζα για να σας δελεάσει. Συνήθως συνδυάζονται με συνδέσμους σε ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» για διπλάσιο πρόβλημα.

Συνέπειες κλοπής εταιρικής ταυτότητας

Οι συνέπειες της κλοπής εταιρικής ταυτότητας δεν είναι αστείες - πιθανώς εκτείνονται από οικονομικό χάος έως κακή φήμη.

Οι δόλιες φορολογικές δηλώσεις θα μπορούσαν να εξαντλήσουν τους πόρους σας, αφήνοντάς σας να λύσετε το χάος με τις αρχές. Οι εγκληματίες μπορεί να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα, θέτοντας την εταιρεία σας σε κίνδυνο. Και οι πελάτες, οι συνεργάτες και οι επενδυτές θα μπορούσαν να χάσουν την πίστη σας στην ικανότητά σας να προστατεύετε τα δεδομένα τους, αφήνοντας τη κάποτε σταθερή φήμη σας στη σκόνη.

Προστασία της επιχείρησής σας από κλοπή ταυτότητας

Η προστασία από κλοπή επιχειρηματικής ταυτότητας μοιάζει λίγο με τη συναρμολόγηση ενός παζλ. Χρειάζονται διαφορετικά επίπεδα ασφάλειας, μια καλή δόση ευαισθητοποίησης και μερικές προληπτικές κινήσεις. Αλλά μην ανησυχείτε - δείτε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας:

  • Προστατέψτε τα συστήματα πληροφορικής σας

Ενισχύστε την ασφάλεια ρυθμίζοντας τείχη προστασίας και ανίχνευση εισβολών, χρησιμοποιήστε τα πιο πρόσφατα λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές, λογισμικό προστασίας από ιούς και ασφαλείας για να καλύψετε τυχόν ευπάθειες. Και δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των συστημάτων σας για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν απώλειες από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

  • Καταχωρήστε το εμπορικό σήμα σας

Η καταχώριση του ονόματος, του λογότυπου και άλλων διακριτικών στοιχείων της εταιρείας σας ως εμπορικών σημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε την κατάχρηση της ταυτότητάς σας από άλλους. Μπορείτε συνήθως να το κάνετε σε επίσημο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας ή παρόμοιο φορέα.

  • Χρήση MFA (έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων)

Για επιπλέον ασφάλεια, ρυθμίστε το MFA για πρόσβαση σε ευαίσθητο υλικό. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μηνύματα κειμένου, επαλήθευση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας ή ακόμη και βιομετρική ασφάλεια, όπως δακτυλικά αποτυπώματα ή αναγνώριση προσώπου.

  • Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους

Η τακτική εκπαίδευση στον κυβερνοχώρο βοηθά την ομάδα σας να εντοπίζει κόλπα κοινωνικής μηχανικής όπως το ηλεκτρονικό ψάρεμα, να εντοπίζει ύποπτες δραστηριότητες και τους λέει πώς, πότε και πού να το αναφέρει. Αξίζει επίσης να δημιουργηθεί μια κουλτούρα που χρησιμοποιεί σύνθετους κωδικούς πρόσβασης και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τους ανανεώνουν τακτικά.

  • Επαναξιολογείτε τακτικά

Λάβετε υπόψη ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι μια ενιαία συμφωνία. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βελτιώνουν συνεχώς το παιχνίδι τους, οπότε μείνετε λίγα βήματα μπροστά. Προσέξτε ενημερώσεις υλικού και λογισμικού, πραγματοποι ήστε ελέγχους ευπάθειας για να βρείτε αδύναμα σημεία εσωτερικά και στην αλυσίδα εφοδιασμού σας και παρακολουθήστε τις αναδυόμενες απειλές.

Τι πρέπει να κάνω εάν η επιχείρησή μου πέσει θύμα κλοπής εταιρικής ταυτότητας;

Εάν συμβεί το χειρότερο, μην πανικοβληθείτε, αλλά ενεργήστε γρήγορα. Ενημερώστε την αστυνομία, τις τράπεζες και τις εταιρείες πιστωτικών καρτών σας και φέρτε νομικούς εμπειρογνώμονες. Κρατήστε τους συνεργάτες και τους πελάτες σας ενήμερους και σχεδιάστε έναν στρατηγικό τρόπο επικοινωνίας του ζητήματος. Η λήψη επαγγελματικής βοήθειας και η διαφάνεια μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην αντιμετώπιση μιας δύσκολης περιόδου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κλοπή εταιρικής ταυτότητας, λάβετε συμβουλές 1-2-1 από έναν από τους ψηφιακούς συμβούλους V-Hub.

Ανακαλύψτε τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που θα προστατεύσουν τη δική σας επιχείρηση στον κυβερνοχώρο!

Τελευταία Σχετικά Άρθρα