Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για τα τείχη προστασίας (Firewall) ώστε να προστατέψεις την επιχείρησή σου

Ανακάλυψε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο προστασίας της επιχείρησής σου από τις κυβερνοεπιθέσεις

Σύμφωνα με μια έρευνα της Accenture το 67% των επιχειρηματιών πιστεύουν ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο. Έτσι, σκεφτήκαμε να βρούμε τρόπους για να βοηθήσουμε.

Firewalls: Ένα έξυπνο λογισμικό που λειτουργεί ως φράγμα ασφαλείας για να αποτρέπει τις απειλές του κυβερνοχώρου και να εμποδίζει την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού (λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να διεισδύει στις εταιρικές αλλά και προσωπικές σου συσκευές αποκτώντας πρόσβαση ή ακόμα και καταστρέφοντας τα αρχεία σου).

Ο σύντομος αυτός οδηγός θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις σημαντικές λεπτομέρειες για τα Firewalls και να μάθεις ποια είναι η θέση τους στο σύστημα κυβερνοασφάλειας σου.

Τι είναι ένα Firewall;

Τα Firewall υπάρχουν από τη δεκαετία του '80 και είναι πλέον απαραίτητα για κάθε επιχείρηση καθώς προστατεύουν τις εταιρείες από συχνές και σύνθετες κυβερνοεπιθέσεις. Όπως το λέει και το όνομά τους έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν την εξάπλωση «ψηφιακών πυρκαγιών». Μπορούν να εντοπίσουν και να προστατέψουν μία εταιρεία από διάφορα κακόβουλα λογισμικά όπως:

  • Ιούς

  • Μηνύματα Phishing (δόλια μηνύματα «ηλεκτρονικού ψαρέματος»)

  • Spyware (λογισμικό που κρύβεται σε συσκευές και υποκλέπτει ευαίσθητες πληροφορίες)

...και πολλά άλλα.

Πώς λειτουργούν τα Firewalls;

Τα Firewalls φιλτράρουν τη διαδικτυακή κυκλοφορία που περνάει από αυτά, αφήνοντας να περνάει η έγκυρη και αξιόπιστη και εμποδίζοντας την επικίνδυνη και αναξιόπιστη. Είναι αρκετά έξυπνα. Χρησιμοποιούν «πολιτικές» και προκαθορισμένους κανόνες για να κάνουν γρήγορες αξιολογήσεις, να εντοπίζουν ύποπτη δραστηριότητα και να την αποτρέψουν πρώτου υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης . Μπορούν επίσης να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά τον όγκο της κυκλοφορίας που περνάει από αυτά, καθώς και πόσες απειλές εντοπίστηκαν στο δίκτυό σου.

Περιορισμοί των Firewalls

Έχουν τους περιορισμούς τους. Τα firewalls δεν μπορούν να ελέγξουν την ανθρώπινη δραστηριότητα και δεν παρέχουν προστασία έναντι επιθέσεων που δεν περνούν μέσα από αυτά. Εφόσον, ένας μεγάλος αριθμός προβλημάτων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο προκαλούνται από ανθρώπινο σφάλμα, τα firewalls θα πρέπει να αποτελούν μία μόνο παράμετρο στο σύστημα κυβερνοασφάλειας σου και όχι ο μοναδικός σου τρόπος άμυνας. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να προστατεύονται όλα τα σημεία εισόδου, όπως τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το τηλέφωνο και οι συσκευές υλικού εξοπλισμού, πχ. τα φλασάκια USB και τα CD, μεταξύ άλλων. Διαφορετικά, κοίταξε τι θα μπορούσε να γίνει:

Ένας εργαζόμενός σου λαμβάνει κάποιο μήνυμα phishing από κάποιον που προσποιείται ότι είσαι εσύ. Ο εργαζόμενος, πιστεύοντας ότι πρόκειται για ένα ασφαλές μήνυμα, κάνει κλικ σε κάποιον σύνδεσμο εντός του email, κατεβάζοντας ένα κακόβουλο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να υποκλέψει τα δεδομένα της επιχείρησής σου. Καθώς η επίθεση προήλθε από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όχι από διαδικτυακή κυκλοφορία θα μπορούσε εύκολα να επιτραπεί η πρόσβαση, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει firewall ή όχι.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με οποιαδήποτε επίθεση σε υλικό εξοπλισμό, εάν για παράδειγμα κάποιος υπάλληλος συνέδεε ένα φλασάκι USB ή εισήγαγε κάποιο CD με κρυμμένο κακόβουλο λογισμικό. Και ας μην αγνοήσουμε τον κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης που μπορεί να προέλθει από κάποιον χάκερ ο οποίος έσπασε έναν αδύναμο κωδικό πρόσβασης ή εξαπάτησε κάποιον υπάλληλο αναγκάζοντάς τον να παραχωρήσει ευαίσθητες πληροφορίες. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία πολυεπίπεδη προσέγγιση στην κυβερνοασφάλεια σου.

Ποια η θέση των firewalls στο ευρύτερο αμυντικό σου σύστημα;

Οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται όλο και πιο συχνές και επικίνδυνες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να βρεις τις κατάλληλες λύσεις που θα σε βοηθήσουν να προστατέψεις τα ψηφιακά αγαθά της επιχείρησής σου. Ευτυχώς, με τις έξυπνες τεχνολογίες, όπως τα firewalls, τα πράγματα γίνονται πολύ ευκολότερα. Είναι καλή ιδέα, λοιπόν, να επενδύσεις σε κάποιο τέτοιο λογισμικό για να ενισχύσεις τη διαδικτυακή σου άμυνα. Μη ξεχάσεις να κάνεις πρώτα την έρευνά σου για να βρεις το κατάλληλο λογισμικό που να μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες και τα συστήματα της δικής σου επιχείρησης.

Κάποια που εμείς προτείνουμε:

  • Ένα καλό πρόγραμμα προστασία από ιούς

  • Επιμορφωτικά μαθήματα πάνω στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και εκπαίδευση ευαισθητοποίησης για το phishing για υπαλλήλους

  • Έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων για συνδέσεις

  • Περιορισμένη πρόσβαση εξ αποστάσεως / χρήστη

  • Ειδοποιήσεις ασυνήθιστης δραστηριότητας πρόσβασης

Τα εν λόγω μέτρα ασφαλείας συνήθως υποστηρίζονται από ένα σύγχρονο firewall και περιορίζουν τους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων στην επιχείρησή σου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι δεν έχουν όλα τα firewall τις ίδιες λειτουργίες. Εξέτασε λοιπόν μια σειρά από διαφορετικές επιλογές και βεβαιώσου ότι το firewall που θα επιλέξεις θα μπορεί να υποστηρίξει τις ψηφιακές ανάγκες τις επιχείρησής σου. Να θυμάσαι πάντα ότι οι χάκερ γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί. Είναι λοιπόν απαραίτητο να διαθέτεις ένα ισχυρό σύστημα κυβερνοασφάλειας που θα σε βοηθάει να βρίσκεσαι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Ο τομέας της κυβερνοασφάλειας ακούγεται τρομακτικός, ιδιαίτερα όταν το κόστος μιας λάθος απόφασης μπορεί να αποβεί σοβαρό. Επομένως, εάν ψάχνεις για περισσότερη υποστήριξη, κλείσε ένα ραντεβού με έναν προσωπικό σύμβουλο Vodafone Business Advisor για να συζητήσετε για τις επιλογές που έχεις στην επιχείρησή σου.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις λύσεις firewall που ταιριάζουν στις ανάγκες της δικής σου επιχείρησης;

Τελευταία Σχετικά Άρθρα