Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Mobile Private Network

Το πρώτο Mobile Private Network στην Ελλάδα

Ο Εμπορικός Λιμένας Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης – No1 σε tonnage στη Μεσόγειο, τέθηκε μπροστά σε μια μοναδική πρόκληση-στόχο: Να γίνει και το πιο σύγχρονο, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού του.

Το ζητούμενο ήταν η περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των εργασιών, με ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα οι λειτουργίες του λιμανιού υποστηρίζονταν μέσω Wi-Fi, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα νέο ιδιωτικό ασφαλές δίκτυο με εγγυημένη απόδοση, διαθεσιμότητα 24/7 και δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης. Για να το πετύχει αυτό, ο Εμπορικός Λιμένας Πειραιά χρειαζόταν έναν αξιόπιστο συνεργάτη με εμπειρία στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Η Vodafone Business, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του πελάτη, σχεδίασε, κατασκεύασε και ήδη έχει θέσει σε λειτουργία για τον Εμπορικό Λιμένα Πειραιά, μια απαιτητική και πολύπλοκη λύση: Το πρώτο Mobile Private Network (MPN) στην Ελλάδα, βασισμένο σε καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις Internet of Things , που καλύπτει αποτελεσματικά τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της επιχείρησης.

Tα ιδιωτικά δίκτυα κινητής επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να διασυνδέουν «πράγματα» (things) όπως οχήματα και μηχανήματα με ένα κεντρικό σημείο ελέγχου, χρησιμοποιώντας τεχνολογία 4G ή 5G και παρέχουν ασφάλεια, αξιοπιστία και διαρκή διαθεσιμότητα. Σε σχέση με τα δημόσια δίκτυα, ένα ιδιωτικό δίκτυο λόγω της κλειστής αρχιτεκτονικής του, προσφέρει απόλυτη ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει πλήρως το επιχειρησιακό πεδίο.

Η very low latency δομή του δικτύου που προσφέρει επικοινωνία μεταξύ των μηχανήματων, είναι ιδανική για δημιουργία αυτοματισμών σε επιχειρήσεις όπου απαιτείται η παρακολούθηση των εργασιών σε πραγματικό χρόνο και ο ακριβής συντονισμός των λειτουργιών.Ταυτόχρονα επιτρέπει τον ακαριαίο εντοπισμό οχημάτων και παρέχει απόλυτη διασύνδεση στους εργαζόμενους, διευκολύνοντας την επιχείρηση στη λήψη αποφάσεων και στην αντιμετώπιση κάθε ανάγκης.

Το νέο ιδιωτικό δίκτυο που μπορεί να αναβαθμιστεί άμεσα σε 5G, διασυνδέει όλα τα σημεία επαφής του λιμένος, από τους χειριστές στις γερανογέφυρες μέχρι το κέντρο ελέγχου και περιλαμβάνει 11 ιδιωτικούς σταθμούς κινητής τηλεφωνίας, 2000 τερματικά και αισθητήρες, 2 Data Centers και 80 διασυνδέεις οπτικών ινών.Παράλληλα έχει δοθεί βάρος στην αδιάλειπτη λειτουργία ώστε να να μεταφέρει με ασφάλεια μεγάλο όγκο δεδομένων, καθώς παρέχει χωρητικότητα 3Gigabit πολύ ισχυρό σήμα και τριπλό back up εξοπλισμού και δεδομένων για την απρόσκοπτη λειτουργία των ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών Ιnternet of Things.

Το φιλόδοξο αλλά και δύσκολο αυτό έργο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία μέσα σε μόλις 3 μήνες, χάρη στη στενή και άψογη συνεργασία όλων των εξειδικευμένων ομάδων (πωλήσεων, τεχνικών και προμηθευτών) που συμμετείχαν. Λειτουργώντας ως καταλύτης στην τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας, η Vodafone παρέδωσε στις εταιρείες ΟΛΠ και ΣΕΠ το σπουδαίο αυτό τεχνολογικό έργο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την ελληνική ναυτιλία – τον πιο εξωστρεφή κλάδο της Ελληνικής οικονομίας – να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και να δημιουργήσει επιπρόσθετη αξία στη χώρα.

Το νέο δίκτυο με τις πρωτοποριακές δυνατότητες δεν άργησε να δείξει την αποτελεσματικότητά του. Για τον εμπορικό λιμένα Πειραιά, η λειτουργική αποδοτικότητα παίζει πρωταρχικό ρόλο, καθώς ο χρόνος που μπορεί να εξοικονομηθεί ανά φορτοεκφόρτωση container, αποφέρει σημαντικό κέρδος. Ήδη από τον 1ο μήνα λειτουργίας του δικτύου, χάρη στην αδιάλειπτη και ταχύτατη μεταφορά δεδομένων 24/7, η βελτίωση αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας είναι σημαντική.

Η Vodafone πάντα δίπλα στις επιχειρήσεις, δημιουργεί διαρκώς σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις προσαρμοσμένες στους στόχους και τις απαιτήσεις τους, οδηγώντας τες με σιγουριά στην ψηφιακή εποχή


Δες το Video

Tο 1o Mobile Private Network των ΟΛΠ και ΣΕΠ συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας.

Διάβασε περισσότερα για το Case Study

Κατέβασε το infographic

Τελευταία Σχετικά Άρθρα