Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Είστε έτοιμοι για το μέλλον του αγροτικού τομέα;

Άρθρα
11 Mar 2022

H γεωργία ακριβείας (precision-farming) μπορεί να αυξήσει τις σοδειές έως και 25%

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με αξιοζήλευτο φυσικό πλούτο, οι τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας αποτελούν βασικό κομμάτι της παραγωγικής αλυσίδας. Μολονότι ο αγροτικός τομέας είναι εξέχουσας σημασίας, υπάρχουν πολυάριθμοι κίνδυνοι που απειλούν την επιτυχία του. Έχοντας ως πρότυπο την ανοδική πορεία της Αγγλίας στον ίδιο τομέα και λαμβάνοντας υπόψιν τα βήματα που ακολουθήθηκαν, η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο.

Το Internet of Things (IoT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο που προσφέρει ιδέες και πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα και την αυτοματοποίηση που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ασφάλεια στον κλάδο της γεωργίας ενώ παράλληλα θα μειώσει τις απώλειες.

Η έρευνα επικεντρώνεται στον κλάδο της κτηνοτροφίας, όπου ένας μεγάλος αριθμός ζώων πεθαίνει κατά τη γέννα, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εκτρέφεται σωστά, με αποτέλεσμα οι αγρότες να σημειώνουν μαζικές απώλειες. Το Moocall είναι μια συσκευή που βοηθάει στην επίβλεψη της πορείας της κύησης από απόσταση, μέσα από ανιχνευτές που ειδοποιούν τους αγρότες για την κατάσταση των ζώων μέσω SMS. Αντίστοιχα, η εξειδικευμένη συσκευή KEENAN της ομώνυμης εταιρείας, παρακολουθεί τις επιδόσεις των ζώων, βοηθώντας τους διατροφολόγους να προσαρμόσουν τη διατροφή προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την επίδοση των κοπαδιών.

Όσον αφορά τη διαχείριση των καλλιεργειών, ακόμη και οι καλύτεροι αγρότες δεν μπορούν να μην πέσουν θύματα των δυσμενών καιρικών συνθηκών ή ακόμη και των σφαλμάτων κατά την σπορά, που είναι δύο παράγοντες εξίσου επιζήμιοι για τις καλλιέργειες. Το Narrow-Band (NB-IoT) παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ταχύτητα των ανέμων, ενώ οι συσκευές GPS, συνδυασμένες με την τεχνολογία IoT δημιουργούν αυτόνομα οχήματα που ελαχιστοποιούν τα λάθη. Αυτές οι δύο προσεγγίσεις εστιάζουν στη λεγόμενη «γεωργία ακριβείας» (precision-farming), που μπορεί να αυξήσει τις σοδειές έως και 25%. Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση που το ΙοΤ βοηθάει τους αγρότες να αξιοποιούν τα χωράφια τους και να αυξάνουν την παραγωγικότητα, ενώ ταυτόχρονα ελαττώνουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Από την άποψη της αποδοτικής λειτουργίας, οι αγρότες συναντούν δυσκολίες στο θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων, καθώς και στην ασφάλεια και την ακεραιότητα της καλλιέργειας και των μηχανημάτων. Oι τεχνολογικές εφαρμογές του ΙοΤ διευκόλυναν τις καθημερινές εργασίες στη φάρμα, με αισθητήρες που ανακουφίζουν τον χειρωνακτικό κόπο, απομακρύνοντας τον κίνδυνο, και προσφέροντας ασφάλεια τόσο για τους εργάτες, όσο και για τα μηχανήματα. 


Μάθε πως το IOT μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σου

Kατέβασε το white paper (1.4 MB)


Δες το Video

Τελευταία Σχετικά Άρθρα