Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Ασφαλέστερα ταξίδια με διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα

Άρθρα
23 Mar 2022
Πιο "έξυπνα" αυτοκίνητα, πιο ασφαλής οδήγηση!

Ασφαλέστερα ταξίδια:  Μια επισκόπηση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των δεδομένων στο συνδεδεμένο οικοσύστημα της αυτοκινητοβιομηχανίας.  

Τα δεδομένα στην καρδιά των συνδεδεμένων υπηρεσιών

Οι συνδεόμενες υπηρεσίες οχημάτων εξαρτώνται από τα πλούσια δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες. Για παράδειγμα: εφαρμογές αποκατάστασης κλεμμένων οχημάτων, εφαρμογές ασφάλισης βάσει της χρήσης (UBI), ειδοποιήσεις σέρβις και εφαρμογές διαχείρισης στόλου οχημάτων όπως το ΙoT Fleet Control. Το ΙοΤ Fleet Control είναι η υπηρεσία που εφαρμόζεται  αποτελεσματικά στα σχολικά λεωφορεία του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Παλλάδιο». Με αυτόν τον τρόπο, οι υπεύθυνοι,  γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την τοποθεσία και την ταχύτητα των σχολικών λεωφορείων καθώς και αν οι οδηγοί κάνουν παραβάσεις. Επομένως, το σχολείο μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή και ελεγχόμενη μετακίνηση των μαθητών.  

Τα ευαίσθητα δεδομένα χρειάζονται προστασία

Πολλά από τα δεδομένα που συγκεντρώνει το συνδεδεμένο όχημα ή που έχει πρόσβαση σε αυτά, είναι πολύτιμα και ευαίσθητα. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τοποθεσίες και συνήθεις προορισμούς

  • Οδηγική συμπεριφορά

  • Στοιχεία πληρωμής

  • Πνευματική ιδιοκτησία

  • Στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης

  • Πληροφορίες τηλεματικής του οχήματος

Καταλαβαίνει κανείς ότι όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σκιαγραφήσουν πολύ εύκολα τη ζωή ενός ατόμου με αποτέλεσμα να εγείρει θέματα ασφάλειας για το άτομο σε περίπτωση κλοπής τους. Στον κλάδο των κατασκευαστών οχημάτων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με στόχο αεροπειρατείες ή ακόμα και βιομηχανική κατασκοπία.

 Η ασφάλεια του οχήματος είναι μόνο το πρώτο βήμα

Η αποτελεσματική προστασία του οχήματος προϋποθέτει την προστασία των δεδομένων από απειλές κατά της ιδιωτικότητας. Οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το ίδιο το όχημα και οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες με αυτό, είναι ασφαλείς ενάντια στην παραβίαση. Παράλληλα πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων από έναν κακόβουλο εισβολέα. Όλα τα παραπάνω, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με την βελτίωση των παρακάτω τομέων:

  • Της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής του οχήματος

  • Του προγραμματισμό για ασφάλεια και ιδιωτικότητα

  • Της ενίσχυσης της εξειδίκευσης στην ασφάλεια

Η σημαντικότητα των προσωπικών δεδομένων οδηγεί τους εμπλεκόμενους φορείς και την αυτοκινητοβιομηχανία σε κινήσεις που πιστοποιούν την ασφάλειά τους χωρίς να επηρεάζεται η αποδοτικότητα των νέων υπηρεσιών. H βασική μέθοδος για αυτό είναι αυτή της κρυπτογράφησης, η οποία προστατεύει τα δεδομένα από όπου κι αν προέρχονται, εμποδίζοντας έτσι τις υποκλοπές.  

Η πρόκληση του μέλλοντος

Η επίτευξη της ολοκληρωμένης προστασίας δεδομένων είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Όμως, πόσο κοντά μπορούμε να φτάσουμε; Σύμφωνα με την έρευνα του IoT Βαρόμετρου της Vodafone, οι επιχειρήσεις έχουν επίγνωση πως η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα είναι δύο τομείς ανησυχίας. Γίνεται πρόοδος, αλλά η πρόκληση είναι σημαντική σε τρεις βασικούς τομείς: της τεχνολογίας, της διεργασίας, και της συνέργειας.

Ανακέλυψε τα ψηφιακά εργαλεία που ταιριάζουν στις ανάγκες τις δικής σου επιχείρησης!


Διάβασε την πλήρη έρευνα

Κατέβασε το PDF (2MB)

Δες το case study Παλλάδιο

Κατέβασέ το

Τελευταία Σχετικά Άρθρα