Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Τα μυστικά της κυβερνοασφάλειας: Πώς να κρατήσεις τους χάκερ μακριά

Κάνε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της επιχείρησής σου, των πελατών σου και της ομάδας σου

Ψάχνεις για τρόπους προστασίας της επιχείρησής σου από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο; Έχεις έρθει στο κατάλληλο μέρος.

Αν και ο τρόπος και ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η τεχνολογία είναι εξαιρετικός από πολλές απόψεις, γινόμαστε όλο και πιο ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις. Σε τελική ανάλυση, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι αμείλικτοι και εκμεταλλεύονται όποιες ευαίσθητες πληροφορίες μπορούν, από αυτές που βρίσκονται στα email μέχρι τα ηλεκτρονικά υπολογιστικά φύλλα, από έγγραφα μέχρι οικονομικά αρχεία.

Γι' αυτό υπάρχει ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων.

Σίγουρα τον έχεις ήδη συναντήσει, καθώς οι πάροχοι email, οι τραπεζικές εφαρμογές και πολλές άλλες υπηρεσίες περιλαμβάνουν ένα δεύτερο βήμα κατά τη διαδικασία σύνδεσης, ειδικά από τη στιγμή που το 2020 τέθηκαν σε ισχύ αυστηρές απαιτήσεις επαλήθευσης σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί υπάρχει ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων;

Η αλήθεια είναι ότι οι κωδικοί πρόσβασης απλά δεν είναι αρκετοί για τη διατήρηση της ασφάλειας των δεδομένων σου. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων κάνει ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομα του - σου ζητά να κάνεις δύο βήματα για να συνδεθείς στον λογαριασμό σου.

Το πρώτο βήμα είναι συνήθως ένας κωδικός πρόσβασης. Το δεύτερο βήμα, όμως, μπορεί να διαφέρει. Στα smartphone, μερικές φορές είναι δαχτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου. Άλλες φορές, μπορεί να είναι ένας κωδικός ασφαλείας, ή το να σου ζητηθεί να εισαγάγεις απαντήσεις σε προκαθορισμένες ερωτήσεις ασφαλείας.

Ό,τι κι αν σου ζητηθεί να κάνεις, ο στόχος είναι να βοηθήσεις στην πρόληψη της απάτης στο διαδίκτυο με εύκολο και προσιτό τρόπο, καθιστώντας την εισβολή στους λογαριασμούς σου δύο φορές πιο δύσκολη.

Γιατί είναι σημαντικό για σένα να το σκεφτείς από επιχειρηματική σκοπιά;

Η καλύτερη ασφάλεια για τις πληροφορίες της επιχείρησής σου - για να μην αναφέρουμε τα δεδομένα των πελατών και των υπαλλήλων σου - είναι ο πρώτος λόγος. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της διαχείρισης ασφάλειας, περιορίζοντας την ανάγκη για συνεχή επαναφορά του κωδικού πρόσβασης. Για να μην αναφέρουμε τη μείωση του κινδύνου βλάβης της φήμης σου λόγω παραβίασης δεδομένων.

Οπότε, ποιον τύπο ελέγχου ταυτότητας πρέπει να χρησιμοποιεί η ομάδα σου;

Μπορούμε να εξερευνήσουμε διάφορες επιλογές.

Όσον αφορά την προσθήκη ενός ακόμα επιπέδου προστασίας στην επιχείρησή σου, η χρήση μιας εφαρμογής ελέγχου ταυτότητας μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Το Google Authenticator και το Microsoft Authenticator είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς λύσεις και μπορούν να συνδεθούν απευθείας με διαδικτυακούς λογαριασμούς (όπως το email σου). Μόλις ρυθμιστεί, δημιουργείται ένας κωδικός στην εφαρμογή, ο οποίος συμβάλλει στη διατήρηση της ασφάλειας των επιχειρηματικών δεδομένων με το πάτημα ενός κουμπιού.

Εναλλακτικά, εάν δεν θέλεις να κατεβάσει μια εφαρμογή η ομάδα σου, οι «κωδικοί κλειδάριθμου» είναι άλλη μία δημοφιλής επιλογή. Ως εφάπαξ κωδικός που αποστέλλεται σε ένα προκαθορισμένο email ή αριθμό τηλεφώνου, αυτή η προσέγγιση θεωρείται συχνά η απλούστερη στη χρήση.

Αν όμως η επιχείρησή σου χρειάζεται υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, θα άξιζε να εξερευνήσεις τα φυσικά κλειδιά ασφαλείας. Τα φυσικά κλειδιά χρησιμοποιούνται συχνά από τράπεζες και θεωρούνται η ισχυρότερη επιλογή ασφαλείας. Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσεις ότι αυτά τα κλειδιά είναι σχετικά φθηνά, αλλά αν τα επιλέξεις, θα πρέπει να σκεφτείς ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που χάσει το κλειδί του ένα μέλος της ομάδας.

Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις και τους πελάτες σου;

Εδώ παίζει ρόλο ο «Ισχυρός έλεγχος ταυτότητας πελατών». Ως νέο μέρος του ευρωπαϊκού κανονισμού για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, προσθέτει το δεύτερο βήμα του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για την ολοκλήρωση αγορών μέσω διαδικτύου. Όλα αυτά γίνονται για να είναι οι μεταφορές χρημάτων ακόμα πιο ασφαλείς.

Το πρόβλημα που φοβούνται πολλές επιχειρήσεις είναι ότι η πρόσθετη πολυπλοκότητα της διαδικασίας του check-out μπορεί να κάνει τους πελάτες να εγκαταλείψουν το καλάθι αγορών τους πριν πληρώσουν. Παρόλα αυτά, δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς οι πελάτες το έχουν πλέον συνηθίσει. Δεδομένου όμως του ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βρίσκουν νέους τρόπους για να παρακάμπτουν την ασφάλεια κάθε μέρα, η προσθήκη περισσότερων επιπέδων ασφάλειας είναι μια έξυπνη επιλογή.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να εξισορροπήσεις αυτό το επιπλέον βήμα check-out είναι να βεβαιωθείς ότι προσφέρεις διάφορες μεθόδους πληρωμής. Είτε επιλέξεις το PayPal, είτε το Apple Pay, η παροχή μιας ευκολότερης μεθόδου πληρωμής στους πελάτες θα σε βοηθήσει να «αναπληρώσεις» για το επιπλέον βήμα ασφαλείας.

Εξασφάλισε το μέλλον της επιχείρησής σου

Είτε κάνεις τα πρώτα σου βήματα είτε είναι ήδη εδραιωμένη η επιχείρησή σου, πρέπει να κάνεις ότι μπορείς για να εξασφαλίσεις την προστασία της επιχείρησης, των πελατών και της ομάδας σου από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Ένα καλό πρώτο βήμα για να εξασφαλίσεις την ασφάλεια ευαίσθητων στοιχείων είναι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων. Το μόνο ζήτημα τώρα είναι ποια λύση θα επιλέξεις.

Χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια για να εξοικειωθείς με τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων; Επικοινώνησε με τον προσωπικό σου σύμβουλο Vodafone Business Advisor, για να σου προσφέρει τις συμβουλές που χρειάζεσαι για τη δική σου επιχείρηση.

Μάθε περισσότερα για τα ψηφιακά εργαλεία που χρειάζεσαι για να μεγιστοποιήσεις την ασφάλειά σου στον κυβερνοχώρο.

Τελευταία Σχετικά Άρθρα