Προετοίμασε το προσωπικό σου για τις ανάγκες της σύγχρονης εργασίας

Μικρές επιχειρήσεις: Δώστε βάση στις ψηφιακές δεξιότητες

Οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αναγκάστηκαν να προχωρήσουν απότομα τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Η ριζοσπαστική αυτή μετατόπιση έχει αλλάξει την έμφαση που δίνεται στις δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχή λειτουργία μιας επιχείρησης, με τις ψηφιακές δεξιότητες να γίνονται όλο και πιο περιζήτητες για τους σύγχρονους εργοδότες.

Ενώ η ζήτηση για αυτές τις δεξιότητες έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση, πολλές επιχειρήσεις έχουν ανακαλύψει ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν απ’ ό,τι πιστεύαμε. Για την ακρίβεια, η εύρεση τεχνολογικών δεξιοτήτων μεταξύ των νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, με το 43% των επιχειρήσεων να τις αναγνωρίζει ως βασικό κενό δεξιοτήτων, που πρέπει να καλυφθεί έως το 2030, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνά μας. Επιπλέον, σύμφωνα με το The Learning & Work Institute, το Ηνωμένο Βασίλειο συγκεκριμένα οδεύει προς μια «καταστροφική» έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων, με τον αριθμό των μαθητών που παρακολουθούν μαθήματα πληροφορικής σε επίπεδο GCSE να έχει μειωθεί κατά 40% από το 2015.

Οπότε, τι κάνουν οι κυβερνήσεις για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και τι μπορούν να κάνουν οι σημερινές επιχειρήσεις για να προετοιμάσουν το προσωπικό τους για τις ανάγκες του αύριο;

Θα το συζητήσουμε αυτό, καθώς και άλλα θέματα παρακάτω...

Γιατί έχουν γίνει τόσο απαραίτητες αυτές οι ψηφιακές δεξιότητες;

Μιλώντας στο #ThoseWhoDare, μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Vodafone Business, η διευθύνουσα σύμβουλος της CENTURY Tech, Priya Lakhani, συνόψισε απόλυτα το γιατί οι ψηφιακές δεξιότητες γίνονται όλο και πιο σημαντικές στον σύγχρονο εργασιακό κόσμο. «Η πανδημία έχει αποδείξει ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. Η υιοθέτηση (των αναδυόμενων τεχνολογιών) μόλις επιταχύνθηκε», λέει η Priya.

Από την αρχή της πανδημίας, οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο προσπάθησαν να ενσωματώσουν ψηφιακές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι υποδομές cloud για να δημιουργήσουν πιο ευέλικτα και προσαρμοστικά επιχειρηματικά μοντέλα. Στην περίπτωση των υποδομών cloud, η παγκόσμια εταιρεία έρευνας Gartner προέβλεψε ότι οι δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες cloud θα αυξηθούν κατά 23,1% το 2021 στα 332,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, από 270 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2020.

Αν και αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίες αποτέλεσαν ανεκτίμητα εργαλεία για την αντιμετώπιση του COVID-19, η ενσωμάτωσή τους έχει αποκαλύψει μια ανησυχητική αλήθεια - το σημερινό εργατικό δυναμικό δεν έχει τις κατάλληλες δεξιότητες για να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά αυτά τα εργαλεία στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Τι σημαίνει αυτό το ψηφιακό χάσμα για τις επιχειρήσεις;

Έχοντας μόλις συνειδητοποιήσει τα παραπάνω, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν επισημάνει τις ανησυχίες τους για το τι σημαίνει αυτή η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων για το μέλλον. Σε μια έκθεση των WorldSkillsUK και The Learning & Work Institute, το 76% των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων θα επηρεάσει την κερδοφορία της επιχείρησής τους.

Ωστόσο, η έλλειψη αυτών των βασικών δεξιοτήτων δεν ισχύει μόνο για τις «ψηφιακές» βιομηχανίες. Στην ίδια έκθεση, το 100% των εργοδοτών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το μάρκετινγκ, τη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις δήλωσε ότι θεωρεί ότι οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες, όπως η δημιουργία παρουσιάσεων, η χρήση email και η επικοινωνία μέσω εφαρμογών όπως το Zoom ή το Teams, ήταν σημαντικές για τους εργαζόμενους.

Η Priya εξηγεί: «Είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να ξεπεραστεί μια επιχείρηση» εάν δεν μάθει πώς να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά αυτές τις τεχνολογίες.

Τι μπορεί να γίνει για να καλυφθεί αυτό το κενό όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες;

Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Γίνονται πολλά σε κυβερνητικό επίπεδο για να αποκατασταθεί αυτή η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων. Ως μέρος του πακέτου βοήθειας NextGenerationEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον COVID-19, θα δοθεί η ευκαιρία σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για το ψηφιοποιημένο μέλλον. Ειδικότερα, η επανεκπαίδευση των νέων και των σημερινών εργαζομένων καθώς και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους χαρακτηρίστηκαν ως βασικές προτεραιότητες του πακέτου βοήθειας.

Οπότε, αφού υπάρχει στον ορίζοντα αυτό το πακέτο βοήθειας, τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις να εξοπλιστούν και να επανεξοπλιστούν οι υπάλληλοί σου με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες;

Η διαδικασία αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνογνωσίας των υπαλλήλων σου. Για πολλές επιχειρήσεις, αυτό γίνεται με τη δημιουργία εσωτερικών ή εξωτερικών εργαστηρίων κατάρτισης που επεκτείνουν και αξιοποιούν αυτές τις δεξιότητες.

Ωστόσο, άλλοι ηγέτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως ο Juan Merodio, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου TEKDI, επέλεξαν μια πιο συνεπή μορφή κατάρτισης και μάθησης. Ο Juan παρακαλεί τους υπαλλήλους του να μετατρέψουν τη «μάθηση σε καθημερινή συνήθεια όπου θα αφιερώνουν τουλάχιστον 25 λεπτά την ημέρα μαθαίνοντας κάτι νέο», με τις ψηφιακές δεξιότητες να αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο του Juan και του Ινστιτούτου TEDKI.

Ομοίως, η Priya πιστεύει ότι η κατανόηση νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να είναι «τόσο απλή όσο η παρακολούθηση ορισμένων βίντεο στο διαδίκτυο». Εναλλακτικά, η Priya πιστεύει ότι οι εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν γίνει «πιο προσιτές από ποτέ» λόγω του ότι πολλές πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου, αποτελούν βασικό μονοπάτι για να μάθει κανείς περισσότερα για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην επιχείρησή του οι ψηφιακές τεχνολογίες και πώς να τις χρησιμοποιεί σωστά.

Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε το χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων. Ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται ο καθένας, είναι μια ευκαιρία για όλους τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να εξοπλίσουν καλύτερα τους υπαλλήλους τους με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών του αύριο.

Οι συνεργάτες μας στο Udemy και το Facebook προσφέρουν μια σειρά μαθημάτων που μπορούν να βοηθήσουν εσένα και την ομάδα σου να προετοιμαστείτε για τις επιχειρηματικές ανάγκες του αύριο. Ανακάλυψε τα τελευταία μαθήματα παρακάτω

Τελευταία Σχετικά Άρθρα