Χρειάζεσαι βοήθεια;

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Η σημασία της κυβερνοασφάλειας για τις μικρές επιχειρήσεις

Άρθρα
24 Nov 2023

Είναι οι μικρές επιχειρήσεις «εύκολοι στόχοι» για τους χάκερ; Ναι. Ανακαλύψτε 16 τρόπους για να αρχίσετε να προστατεύετε την επιχείρησή σας σήμερα σε αυτό το άρθρο.

Σε μια εποχή όπου τα δεδομένα οδηγούν τις αποφάσεις, είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση να προστατεύει τα ψηφιακά της περιουσιακά στοιχεία. Αν και οι τεράστιες εταιρείες είναι αυτές που γίνονται πρωτοσέλιδα όταν υποφέρουν από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι μικρές επιχειρήσεις δεν είναι απρόσβλητες. Τα υπέροχα νέα είναι ότι μόλις ενημερωθείτε για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αγκαλιάσετε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην επιχείρησή σας, σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ξεκινήσετε να το κάνετε.

Γιατί η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι σημαντική για τις μικρές πιχειρήσεις;

Μπορεί να εκπλαγείτε με το ότι πολλοί εγκληματίες στον κυβερνοχώρο στοχεύουν μικρές επιχειρήσεις. Γιατί; Επειδή συχνά στερούνται τα ισχυρά μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που έχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες. Αυτή η ευπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση δεδομένων ή άλλα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν μία επιχείρηση τόσο σε επίπεδο οικονομικό, όσο και ως προς τη φήμη της.

Επιπλέον, ενώ η σύγχρονη τεχνολογία μας επέτρεψε να έχουμε πρόσβαση σε επιχειρηματικά δεδομένα από οπουδήποτε, έχει επίσης αποκαλύψει νέα σημεία ευπάθειας. Σκεφτείτε τις εφαρμογές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι για να διευκολύνουν τις εργασίες τους. Ορισμένες εφαρμογές μπορεί να φαίνονται εύχρηστες, όπως PDF ή εργαλεία μετατροπής εικόνων, αλλά αν δεν έχουν επίσημα εγκριθεί, είναι γνωστές ως «Shadow IT» επειδή θα μπορούσαν να είναι πόρτες για να εισέλθουν απρόσκλητοι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Στη συνέχεια, υπάρχει η άνοδος των έξυπνων συσκευών - με κάθε νέο ηχείο Bluetooth, έξυπνο ψυγείο ή κουδούνι έρχεται ένα πιθανό σημείο εισόδου για κακουχίες στον κυβερνοχώρο.

Ποιοι είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι σημαντική τώρα περισσότερο από ποτέ;

 1. Προστασία από οικονομικές απώλειες: Μόνο πέρυσι, το παγκόσμιο μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων ήταν 4,45 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αύξηση 15% σε διάστημα τριών ετών. Πίσω από αυτά τα στοιχεία δεν είναι μόνο το άμεσο κόστος, αλλά και η απώλεια εμπιστοσύνης, φήμης και πιστών πελατών.

 2. Αυξανόμενος αριθμός συσκευών: Με δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές γύρω, κάθε συσκευή θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός στόχος. Η προστασία καθενός από αυτά καθίσταται ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς δικτύου.

 3. Έμπειροι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο: Ο σύγχρονος χάκερ δεν είναι απλώς ένας σόλο δημιουργός του κακού. Διαθέτει φόρουμ, δίκτυα και εργαλεία, διευκολύνοντας την εύρεση τρωτών σημείων.

 4. Ταχύτερη ανίχνευση: Κατά μέσο όρο, χρειάζονται σχεδόν 287 ημέρες για να εντοπιστεί και να περιοριστεί μια παραβίαση δεδομένων. Μια σταθερή στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μπορεί να μειώσει αυτόν τον χρόνο, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν γρηγορότερα.

 5. Προώθηση εμπιστοσύνης: Όταν οι πελάτες γνωρίζουν ότι δίνετε προτεραιότητα στην ασφάλεια των δεδομένων τους, χτίζεται εμπιστοσύνη. Θα είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν με μια επιχείρηση που πιστεύουν ότι προστατεύει τα προσωπικά τους στοιχεία.

Πώς μπορεί η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο να προστατεύσει την επιχείρησή σας; (16 τρόποι)

Εκτιμούμε ότι η «ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» μπορεί να ακούγεται υπερβολικά τεχνική σε ορισμένους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οπότε ας την απομυθοποιήσουμε χωρίζοντάς την σε μια λίστα με 16 ενέργειες που μπορείτε να κάνετε:

 1. Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας: Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν κοινές απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing). Η τακτική εκπαίδευση μπορεί να τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν πιθανές απειλές.

 2. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA): Ενθαρρύνετε τη χρήση σύνθετων κωδικών πρόσβασης και αλλάξτε τους τακτικά. Το MFA προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.

 3. Διατηρήστε ενημερωμένο το λογισμικό: Αυτό περιλαμβάνει λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές και προγράμματα προστασίας από ιούς.

 4. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων τακτικά: Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας όλων των δεδομένων, είτε στο cloud είτε σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, βοηθά σε περίπτωση επιθέσεων ransomware ή απώλειας δεδομένων.

 5. Ρύθμιση τείχους προστασίας: Ένα τείχος προστασίας μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των χάκερ, των ιών και άλλων κακόβουλων δραστηριοτήτων. Ορισμένα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν ενσωματωμένο τείχος προστασίας, οπότε βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένο.

 6. Ασφαλή δίκτυα Wi-Fi: Βεβαιωθείτε ότι το δίκτυο WiFi σας είναι ασφαλές, κρυπτογραφημένο και κρυφό - μην μεταδίδετε το όνομα του δικτύου σας στη γειτονιά σας.

 7. Περιορισμός πρόσβασης: Χρησιμοποιήστε στοιχεία ελέγχου πρόσβασης για να επιτρέψετε μόνο σε αξιόπιστα άτομα να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες και να μην παρέχετε σε κανέναν υπάλληλο πρόσβαση σε όλα τα συστήματα δεδομένων.

 8. Τακτικές αξιολογήσεις ασφαλείας: Αξιολογήστε τακτικά τα μέτρα ασφαλείας σας. Εξετάστε την εξωτερική ανάθεση αξιολογήσεων ευπάθειας και δοκιμές διείσδυ σης.

 9. Διαχείριση κινητών συσκευών: Εάν οι υπάλληλοί σας χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για εργασία, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε λύσεις διαχείρισης κινητών συσκευών που σας βοηθούν να ελέγχετε και να προστατεύετε τα επιχειρηματικά δεδομένα σε αυτές τις συσκευές.

 10. Χρήση κρυπτογράφησης: Κρυπτογράφηση ευαίσθητων επιχειρηματικών δεδομένων, ειδικά κατά τη μετάδοσή τους σε δίκτυα.

 11. Ασφαλής φυσική πρόσβαση: Κλειδώστε δωμάτια και ντουλάπια όπου ενδέχεται να αποθηκεύεται ευαίσθητο υλικό ή δεδομένα για να αποτρέψετε την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένου προσωπικού σε αυτά και κλειδώστε την οθόνη του υπολογιστή σας με έναν κωδικό πρόσβασης πριν την αφήσετε χωρίς επίβλεψη.

 12. Τακτική παρακολούθηση και έλεγχος: Διατηρήστε και ελέγχετε τακτικά αρχεία καταγραφής της δραστηριότητας δικτύου. Διερευνήστε τις ανωμαλίες αμέσως.

 13. Σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών και αποκατάστασης καταστροφών: Αυτό βοηθά την επιχείρησή σας να ανταποκρίνεται άμεσα όταν συμβαίνει ένα περιστατικό στον κυβερνοχώρο, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά και τον χρόνο αποκατάστασης.

 14. Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες απειλές: Οι απειλές στον κυβερνοχώρο εξελίσσονται συνεχώς. Εγγραφείτε σε σχετικά διαδικτυακά φόρουμ, εγγραφείτε σε πηγές ειδήσεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ή συνεργαστείτε με εταιρείες ασφάλειας πληροφορικής για να μείνετε ενημερωμένοι.

 15. Χρησιμοποιήστε ασφαλή συστήματα πληρωμών: Αγκαλιάστε ασφαλή, καθιερωμένα συστήματα πληρωμών και επικυρώστε και αξιολογήστε συνεχώς την ασφάλειά τους. Δώστε προσοχή στις πιθανές απάτες πληρωμών και εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σχετικά με αυτές.

 16. Συνεργασία με φημισμένους προμηθευτές: βεβαιωθείτε ότι οι τρίτοι προμηθευτές ακολουθούν επίσης τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Εν κατακλείδι, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τις μικρές επιχειρήσεις δεν είναι απλώς μια αναγκαιότητα· είναι μια επένδυση στο μέλλον της επιχείρησής σας. Καθώς προχωράτε στην παραπάνω λίστα ενεργειών, δεν προστατεύετε μόνο από πιθανές απειλές, αλλά χτίζετε επίσης ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης με τους πελάτες σας.

Αντιμετωπίζετε τη στρατηγική σας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο; Λάβετε υποστήριξη 1-2-1 μιλώντας σε έναν από τους ψηφιακούς συμβούλους V-Hub.

Ανακαλύψτε τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που θα προστατεύσουν τη δική σας επιχείρηση στον κυβερνοχώρο!

Τελευταία Σχετικά Άρθρα